Zene

A soul királynője, Aretha Franklin meghalt, 76 éves volt

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.16 | 17:55

Ez a nap szomorú híre, még ha már tudtuk is, hogy Aretha Franklin haldoklik. Isten nyugosztalja! Utána is olyan űr marad, amit majdhogynem lehetetetlen betölteni.

Fotó: Peter Wynn Thompson (AFP PHOTO)

Arról pár nappal ezelőtt már mi is beszámoltunk, hogy Aretha Franklin haldoklik, körbeveszi a családja és a barátai, és hogy a váratlan felépülésre semmi esély. 2010-ben diagnosztizáltak nála rákot, ami végül legyőzte őt. A soul nagyasszonya, királynője meg úgy általában véve mindene, alfája és omegája, aki annyi mindenkire hatott, hogy lehetetlen felsorolni, 76 évet élt. Idén, az év első felében még koncertet adott.

Fotó: AFP

1960-ban, 18 évesen kezdte a világi zenei karrierjét, előtte édesapja templomában gospeleket énekelt. 1967-ben szerződtette az Atlantic Records, és innentől kezdve gyakorlatilag különösebb buktatók nélkül, csak felfelé ívelt a karrierje. 44 alkalommal jelölték Grammy díjra, ebből 18-szor meg is kapta azt. Legutóbb pont 20 évvel ezelőtt volt slágerlistás dala, az A Rose Is Still a Rose, aminek Lauryn Hill volt a producere.

Aretha Franklin jelentőségét oldalakon keresztül, szuperlatívuszokban lehetne csak leírni, amivel, reméljük, mindenki tisztában van is van, aki valaha hallgatott zenét, konkrétabban soult meg funkot, de az rnb és még a hiphop is nyugodtan idesorolható. Hatalmas űr marad a helyén, amit szinte lehetetlen lesz betölteni. De talán nem is kell.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.