Zene

Meghalt a Vágtázó Halottkémek alapítója

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.27 | 17:25

Ipacs László a VHK dobosa hatvanöt éves volt.

Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek (VHK) egykori alapítója egyben dobosa kedden reggel, hatvanöt éves korában meghalt – írja a 24.hu. A tragikus hírről Ipacs lánya, Emese számolt be a Facebookon. Az 1976-tól 2001-ig zenélő, majd 2009-ban újjáalakuló,

sámán-punkot, vagy mágikus népzenét játszó VHK

a nyolcvanas években a Nyugaton leginkább ismert magyar zenekar volt. A klasszikus  Grandpierre Attila (ének), Czakó Sándor (gitár), Ipacs László (dob), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár) formáció, zenéje rengeteg hazai és külföldi előadóra volt hatással, például a Dead Kennedys Jello Biafrára is.

A VHK ősi, ösztönös zenéjét

a fizikus-énekes Grandpierre Attila sámánisztikus éneke keretezi. Itthon sokáig nem lehetett lemezük, albumaikat külföldön a német Sonic Boom, az amerikai Alternative Tentacles és a Neurot Recordings adta ki. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el kultikus filmjét, a Kutya éji dalát.

Ipacs László a VHK első aktív időszakának végéig,

a 2001-es feloszlásig dobolt a VHK-ban, összesen nyolc lemezen közreműködve. Viszonya nem volt felhőtlen Grandpierre Attilával. A zenekar korábbi meghatározó tagjai közül az üstdobos Balatoni Boli Endre 2012-ben, Németh László Fritz gitáros 2016-ban hunyt el.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló