Zene

Ezeket a számokat nem ciki, ha együtt hallgatod a nagyszüleiddel

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.23 | 18:00

Nem minden régi dal muzeális darab, csak mert a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink ropták rá. Mutatunk 5 olyan számot, amire nyugodt szívvel bólogathattok a nagyival és a papival a nappali közepén. Csavard fel a szőnyeget, és induljon a generációk közti buli!

Amikor én még kissrác voltam, a 60-70-es évek dalai számítottak réginek. Most meg már annak a korszaknak a számai azok, amikor én még kissrác voltam. De persze bőven van még így is, ami örök.

Nancy Sinatra: These Boots are Made for Walkin’

Frank Sinatra lánya apuval és nélküle is meggyőző teljesítményt nyújtott. Jó pár, a mai napig emlékezetes slágere van, de mi mégis a legelsőt választottuk, az 1966-ban megjelent Boots című albumról. Bulikban is simán felcsendülhet, és fel is szokott.

Petula Clark: Downtown

Az angol énekesnő mozis-tévés karrierje 9 éves korában indult, de a színészetre hamar ráunt. 17 volt, amikor úgy döntött, énekesnő lesz. Talán kicsit hajmeresztő info, de az első kislemezei még a 40-es években, pár évvel a második világháború után jelentek meg. Az 1964-es Downtown már az énekesnő nemzetközi sztárrá válásának idejéből való.

BJ Thomas: Raindrops Keep Fallin’ on my Head

Az amerikai énekes kevésbé ismert Amerikán kívül, ezt a dalt azonban szinte mindenki vágja. Burt Bacharach/Hall David szerzemény, ami már félig-meddig belépő a halhatatlanságba. De ez a szám ráadásul fontos betétdala is volt a kor egyik nagy filmslágerének, az 1969-es Butch Cassidy és a Sundance kölyöknek, amiben Robert Redford és Paul Newman domborítottak a címszerepekben.

France Gall: Poupée de cire, poupée de son

Az 1965-ös dalt is egy zseni szerezte, akit úgy hívtak, hogy Serge Gainsbourg, az ihletőforrás pedig egy Beethoven zongoraszonáta volt. Az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivált meg is nyerte vele az énekesnő. Ez volt a dalfesztivál történetének első olyan győztes dala, ami nem egy ballada volt, hanem egy akkori viszonylatban pörgős, bulis szám.

The Mamas & The Papas: Dream a Little Dream of Me

A négytagú, kicsit hippis beütésű amerikai folkzenekar több maradandó slágert (pl. California Dreamin’) is adott a világnak, de ez  a legbájosabb mind közül. Lebilincselő hangulat, könnyed játékosság a fő védjegyei, amelyek bizonyítják, hogy régen is létezett már a cukiság, csak akkor még nem nevezték így. Apró érdekesség, hogy az egyik énekesnő, Michelle Phillips a zenekar felbomlását követően összejött és összeházasodott Dennis Hopperrel, és 8 egész napig bírt a felesége lenni. Nem, gyerekük nem született.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.