Infotech

Így követ minket a Google a telefonunk segítségével

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.30 | 07:34

Amíg meg nem tiltjuk a Google-nak, addig lelkiismeretesen jegyzeteli, hogy merre jártunk a nap folyamán. Megmutatjuk, hogy lehet lebeszélni a kémkedésről.

Mindig izgalmas megtudni, hogy egészen pontosan mit tud rólunk a Google. Például tudtátok, hogy ha nincs letiltva a profilotokban a helyinformációk letiltása, akkor egészen jó térképet készít arról, hogy merre járt a telefonunk?

A Helyelőzmények oldalon napra lebontva megnézhetjük, mit tárolt el a keresőóriás. Még meglepőbb, hogy nem csak helyek sorozatát találjuk a linken, hanem időpontokat is, azaz a teljes napunkat rekonstruálni lehet. Az útvonal nem lesz utcapontos, szóval a kíváncsi szeretteink nem tudják azonosítani melyik boltokban vásároltunk karácsonyra. Egy eltitkolt szerető megtalálásához azonban elég infó van a szolgáltatásban.

maps

A funkció szerencsére korlátozható. A Google maga is ad egy súgóoldalt, amelyik elmagyarázza, hogy különböző típusú eszközökön hogy lehet kikapcsolni a helyelőzmények gyűjtését.

Nem lesz hülyébb a mobil, ha kikapcsolod a követést

Lényeges tudnivaló, hogy a helyelőzmények nem azonosak az Android rendszer helyszolgáltatásával. Az előbbi a Google szerverein gyűlik, és a cég a saját helyfüggő szolgáltatásának tökéletesítésére használja. Az utóbbi viszont az összes GPS-alapú appot teszi fontosabbá, azaz ez teszi lehetővé, hogy Pokemon Gót játsszunk vagy pontosan felcímkézzünk egy képet az Instagramon. Az előbbi letiltásával az utóbbi lehetőség nem tűnik el.

location

A fenti link mellett érdemes még áttekinteni a Google Fiók beállítófelületén a személyes adatokra vonatkozó részt. Ott is akadnak kikapcsolható funkciók, például a reklámok személyre szabása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.