Celeb

Pár dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a ma 45 éves Gwyneth Paltrow-ról

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.27 | 06:46

A hamvas szépségű, bájos mosolyú és ártatlan tekintetű, szőke színésznő sem egy mai csirke, de még mindig nagyon vonzó. Jól áll neki a 45.

Gwyneth Paltrow saját könyvét dedikálja 2016-ban. Fotó: Terry Wyatt/Getty Images.

Született színésznő

Gwyneth Paltrow 1972 szeptember 27-én született Los Angelesben Blythe Danner színésznő és Bruce Paltrow producer lányaként. Ha ez a tény még nem lett volna elég ahhoz, hogy a kis Gwyneth-ből nagy színésznő legyen, akkor ott van még az is, hogy az anyja épp terhes volt vele, amikor az 1776 című filmjét forgatta. Első színpadi szerepét is neki köszönhette: 5 évesen a Massachusetts-i Berkshire Mountains színházában lépett fel egy darabban, amiben az édesanyja is játszott.

Egy keresztapa ahol tud, segít

Gwyneth keresztapja nem más, mint Steven Spielberg, aki Drew Barrymore keresztapja is egyben. Az egyik első filmszerepét is neki köszönheti. Ez volt a Pán Péter sztorit feldolgozó Hook 1991-ben, amiben az akkor 19 éves színésznő a fiatal Wendy nagyit alakította, mely szerepre állítólag maga Spielberg választotta ki.

Gwyneth Palthrow in Hook | “Peter”

It just keeps, getting, funnier!

Okos lány

Gwyneth folyékonyan beszél franciául, sőt még jobban beszéli a spanyolt. 15 évesen azzal a kifejezett céllal utazott az országba, hogy jól megtanulja a nyelvet. Később spanyol reklámkampányban is szerepelt, de nem kellett utószinkronizálni. Állítólag nagyon jó agya van, az egyetemen antropológiát, majd később művészettörténetet is tanult.

Gwyneth Paltrow Speaking Perfect Spanish! [Complete Interview]

Uploaded by Dulce Osuna on 2016-08-05.

Anyja lánya, apja lánya

Édesanyjával mindössze egyszer játszott együtt, egy NBC-s minisorozatban, az 1992-es Cruel Doubtban, amiben ugyanazt játszották, amik az életben is voltak: egy anyát és a lányát. De Gwyneth sokkal közelebb állt a 2002-ben elhunyt édesapjához, akinek halálát nagyon nehezen dolgozta fel. Első könyvét is az édesapja ihlette (My Father’s Daughter: Delicious, Easy Recipes Celebrating Family & Togetherness): arról szól, hogy milyen ételekkel kedveskedjünk a szeretteinknek.

Az első nagy szerelem

Az első komolyabb film és azzal az első komolyabb szerelem 1995-ben érkezett a színésznő életébe. A Hetedik című David Fincher filmben Morgan Freeman, Kevin Spacey és Brad Pitt partnere volt, utóbbival a forgatás során össze is jött. A szerelem három évig tartott, és amikor véget ért, az legjobban nem Pittet, de nem is Paltrow-t, hanem annak édesapját viselte meg.  Egy interjúban azt mondta erről a színésznő évekkel később:

Apám a fiaként szerette őt.

Talán ennek is köszönhető, hogy a két színész között a mai napig szoros baráti kapcsolat van.

Oscar jobbról be, barátság balra ki

1998-ban Gwyneth Paltrow megkapta élete első és eddig utolsó Oscar díját a legjobb színésznő kategóriában a Szerelmes Shakespeare című filmért. Csakhogy a győzelmet beárnyékolta egy kínos sztori. Paltrow egyik legjobb barátnője volt akkoriban Winona Ryder, a szerepet pedig eredetileg neki szánták. De szárnyra kelt egy pletyka, miszerint Gwyneth titokban kifúrta őt, és ellopta előle a szerepet. Nem tudni, hol az igazság, a szőke színésznő városi legendának nevezte a dolgot, és kategorikusan elutasította. Ennek ellenére a Winonával való barátsága ugyanebben az időszakban lezárult.

Visszadobott szerepek

Két olyan híres szerep volt Gwyneth Paltrow karrierjében, amit az ő nagyon konzervatív nagyapja miatt visszautasított. Az egyik a görkorcsolyás lány a Boogie Nights-ból, amit Heather Graham kapott végül, a másik pedig Rose a Titanicból (abban is van meztelenség), amit pedig Kate Winslet. Előbbiről azt mondta nevetve:

Nem lehetek tök meztelen és nem szophatok le valakit a vásznon. A nagyapám kinyírna.

Azért persze elvállalt a hollywoodi karakterétől eltérő, izgalmas és excentrikus szerepeket, bár ott nem volt meztelenség, így a nagyapa haragjától sem kellett tartania. Eljátszotta például Sylvia Plath írónőt (többek között ő írta az Üvegbúrát) a Sylvia című filmben 2003-ban, és a titokban láncdohányos Margot szerepét a Tenenbaum, a háziátok című 2001-es Wes Anderson moziban.

Kirándulás a másik oldalra

Gwyneth Paltrow 2005-ben kísérletképpen kipróbálta magát rendezőként is. Dealbreakers címmel megírt és megrendezett egy rövid-játékfilmet, ami egy Fran nevű harmincas New York-i nőről és az ő randikalandjairól szól. Az IMDb-n 77 néző 5.6 pontosra értékelte az alkotást, amit a Sundance fesztiválon mutattak be. Szintén a filmes oldalon írtak róla páran, akik látták, és viccesnek, de nem túl eredeti darabnak festették le, ami egy Szex és New York epizód sztoriját nyúlja le. Ami félig-meddig igaz is, mert Gwyneth Paltrow a filmjét válasznak szánta egy olyan részre a sorozatból, ami nagyon nem tetszett neki, sőt sokkolta.

Meglepő szerepben

Gwyneth Paltrow Madonna esküvőjén volt koszorúslány, ami annyiból talán meglepetés, hogy keresve se lehetne két annyira ellentétes karaktert találni, mint a színésznő és az énekesnő. Persze ebben biztos szerepet játszott az is, hogy az ifjú férj (Guy Ritchie) jóban volt (van) Gwyneth akkori férjével, Chris Martinnal (Coldplay).

Muzsikus lélek

Gwyneth Paltrow nem hiába ment férjhez egy zenészhez, akinek gyerekeket is szült. Vonzódik a zenéhez, és kiváló hangja van, csoda, hogy még senki nem írt neki lemezt. Több zenés moziban szerepelt már, sőt a Glee című musical-tévésorozatban is, de alapvetően nem zenés filmek soundtrackjére is felénekelt egy-egy dalt. Több kis- és nagylemezen működött közre, mint vendégénekes, neki magának pedig 4 saját kislemeze jelent meg eddig. Amikor betöltötte a 40-et, a tiszteletére rendezett showműsorban még rappelt is egyet Jay Z-vel.

Tim McGraw, Gwyneth Paltrow – Me and Tennessee

Tim McGraw and Gwyneth Paltrow’s official music video for ‘Me And Tennessee’.

Van élet a színészeten túl

Ha feltűnt, hogy az utóbbi években Gwyneth Paltrow-t ritkábban látni a vásznon, az nem véletlen, mert tényleg így van. Nagy szerelme a főzés, a mediterrán konyha, a témában már több könyvet is írt 2006 óta. De volt egy tévésorozata is, ami a spanyol kultúrával és ételekkel foglalkozott (Spain… On the Road Again).

Paltrow 2008-ban indította el GOOP nevű, heti rendszerességű, életmód tematikájú hírlevelét, amiből mára egy komoly web-oldal, egy netes életmódmagazin és web-shop nőtt ki. A célcsoport természetesen a nők, nekik ad mindenféle tanácsokat az egészséges étkezéstől kezdve a szépségtippeken át a szülőségig. De itt jelent meg először az a hír is, hogy ő és Chris Martin elválnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló