Tudomány

Para pókfajokat találtak, már van Potter, Trónok harca és Gyűrűk Ura pók is

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.12 | 19:13

Hét új, brazil tag erősíti a póktablót, Gyűrűk Ura, Trónok Harca és Harry Potter-nevekkel.

Brazil pókszakértők irodalmi műveltségüket is megcsillantották, amikor hét új fajt neveztek el. A Pará állambeli barlangokban élő egyedeket híres nyolclábú szereplők után keresztelték el felfedezőik: a vasérces üledékben dúskáló üregrendszerek lakóit öt év tanulmányozás után illették személyre szabott nevekkel.

#atlachnacha #lovecraft #Cthulhu #ohshit

A post shared by Richard Luong (@tentaclesandteeth) on

Ezek az ízeltlábúak életük nagy részét a sötétben rejtőzködve töltik; a megfigyelt állatokat is csak a barlang bejáratán át beszűrődő fényben tanulmányozták. Az edafikus barlanglakó fajok közé sorolták be őket, azaz egy olyan csoportba, melynek tagjai teljesen hozzászoktak az üregi sötéthez és koszhoz.

Ha már rájuk bukkantak, akkor úgy gondolták, hogy legyenek ezek a kis lények emlékezetesek: a tudósok a fantáziavilágot hívták segítségül a katalogizálás során.

Hutula på nattlig eventyr… #hutula #shelob #spider #edderkopperernåganskesøte

A post shared by Bent Inge Ask (@bent.inge.ask) on

Banyapók: Ochyrocera laracna

A Laracna a portugál fordítása a Shelobnak, ami magyarul a Banyapóknak felel meg. A Gyűrűk Urában a Mordorba igyekvők jó eséllyel gabalyodnak a barlangi labirintus gigaszörnyének hálójába. Ez a pókocska is üregben él, és csap le gyanútlan áldozatára, ahogyan a gyűrű hordozójára, Frodora lecsapó lény is.

Anyapók: Ochyrocera ungoliant

A Banyapók anyját hívják így, aki még a Szilmarilok idején Középföldén élt. Melkort próbálta megfojtani a hatalmasa nőtt sötét póknőstény, aki aztán a Szörnyű Halál Völgyében rejtőzött el, ahol az ottani pókokkal párosodott, majd felfalta őket.

Trónok harca: Ochyrocera Varys

Lord Varys ihlette a következő nyolclábú állatka nevét, aki George R. R. Martin kétlábú teremtménye. Az információkból hálót szövő, kémkedésben páratlan úr gúnyneve szintén telitalálat, mely a Trónok Harca felé egy méltó tiszteletadás.

Harry Potter: Ochyrocera aragogue

A Harry Potterben futkározó, autónyi méretű Aragog is felkerült a tablóra. A második könyvből lehet ismerős Hagrid méretes házi kedvence.

A foto #universalstudios #Universal #hpcelebration #aragogue #morreu

A post shared by Nayara Sevciuc (@nahsevciuc) on

Wilbur: Ochyrocera charlotte

Itt egy 1952-es gyerekkönyv szolgált apropóul, melyben E.B. White egy disznócska, Wilbur kalandjait meséli el. A Malac a pácban című műben felbukkan egy jóságos barna pók is, Charlotte, aki megmenti a röfi életét.

Fekete mágia:  misspider és atlachnacha

Az elsőt a 2004-es mesefilm, a Napsugár rét lakóinak egyik tagja ihlette, míg az utóbbi meredekebb hátterű, fekete mágiában utazó: H.P. Lovecraft teremtette meg az emberarcú, gigászi méretű Atlach-Nachát.

Hogy ezeket a frissen felfedezett jószágokat megismerd, Észak-Brazíliába kell utaznod, de már az is valami, ha felütöd az említett könyveket/filmeket. Akkor már az IFL Science szerint az is para lesz, ha a fürdőszobádban bukkansz egy szolidabb kiadású rokonukra…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló