Tech

Egy csomó régi kedves dolgot elvesz tőlünk a technológia

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.06 | 06:46

Észre sem vesszük, de folyamatosan leszokunk egy csomó tevékenységről, amit amúgy szerettünk csinálni.

(kép: Pixabay)

A British Airways megbízásából készült tanulmányhoz 2000 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy mik azok a tevékenységek, amik mára feleslegessé váltak a technológiai fejlődés miatt. Az okos eszközök és az internet miatt csomó dolog kopott ki az életünkből, de sokan úgy gondolnak vissza rájuk, hogy habár könnyebb lett az élet, mégis csomó fontos dologgal lettünk szegényebbek.

A megkérdezettek által legtöbbet említett dolgokból egy listát állítottak össze, ennek élén pedig a zenei válogatások összeállítása szerepel. Az egy alkalomra vagy utazásra összeállított válogatás kazetták és CD-k kora végleg lejárt, ma már egy icipici eszközön is annyi zene fér el, hogy egyszerűen nem kell előre készülnünk semmire. Bármikor tetszőleges mennyiségű zene áll rendelkezésünkre.

Sokan hiányolták az írással kapcsolatos tevékenységeket is, például a tollal papírra írt szerelmes leveleket, vagy a levelező társak eltűnését, de magának a kézírásnak a visszaszorulását is sokan negatív dolognak tartották.

Az is több tesztalanynak feltűnt, hogy egyre kevésbé kell használnunk a memóriánkat, nem kell például telefonszámokat megjegyeznünk, még a számunkra fontos emberekét se.

Több régen teljesen hétköznapi eszköz és szolgáltatás is eltűnt, mint például a telefonkönyv, a műsorújság, a tudakozó, az üzenetrögzítő, nem használunk már papír alapú enciklopédiákat és lexikonokat, és úgy általánosságban sokan hiányolják a fizikai formában is létező dolgokat, mint például a kinyomtatott fényképeket, a kártyákat és társasjátékokat, ezek szerepét ugyanis szinte teljesen átvette a technológia.

Hogy ez szomorú-e, azt mindenki döntse el maga. Nektek mi hiányzik legjobban?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló