Külföld

Lajhármaki szelfi? A baj az, hogy brutálisan kínozzák a lajhármakikat az illegális állatkereskedők

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.23 | 16:08

A lajhármaki sajnos az egyik legaranyosabb állat, amit valaha láttunk. Azért sajnos, mert ez az oka annak, hogy sokan szeretnének egy ilyet otthonra, a keresletre pedig itt is kínálat a válasz. Ázsia keleti részén egy fél doboz cigi áráért lehet hozzájutni egy ilyen kisállathoz, persze illegálisan. A legnagyobb baj azzal van, hogy a lajhármakiknak rengeteg kínzáson kell átesniük, mire elkerülnek egy gazdához, ahol csak tovább folytatódik a szenvedésük, már ha életben maradnak az elfogásuk után.

Az illegális állatkereskedők nappal gyűjtik be a lajhármakikat, amikor az állatok mélyen alszanak. Elég mélyen ahhoz, hogy ne ébredjenek fel arra, hogy egy zsákba teszik őket. Mire feleszmélnek, már rég rácsok mögött vannak, egy piacon, ahol meg lehet vásárolni őket.

A háziasítás igazi tortúra a lajhármakiknak

Az elfogás után körömcsipesszel kivágják a fogaikat, ugyanis mérgező harapásuk van. Azt meg azért senki sem szeretné, hogy a házi kedvence halálra harapja. Viszont a mérgező harapás csak az egyik oka annak, hogy a lajhármaki nem való háziállatnak. A vadonban főleg gyantával táplálkoznak, ezzel azonban nem szoktak foglalkozni a szerencsétlen állatok gazdái. Csak simán gyümölcsöket, és gabonaféléket adnak nekik, ez pedig súlyos elhízáshoz vezet náluk.

A látásuk sincs biztonságban, ugyanis éjszakai állatokról van szó, ezért van olyan nagy szemük. A folyamatos mesterséges fény viszont nem természetes számukra, gyakorlatilag soha nincsenek teljes sötétségben, ahogy az őserdőben lennének. Ez pedig erősen rongálja a látásukat, rosszabb esetben pedig elfertőződik a szemük.

A lajhármakik vizelete mérgező, de ettől még vígan pisilhetnek az erdőben. A ketrecekben viszont egész nap a mérgező pisiben ülnek, sőt, az sem ritka, hogy pelenkát kapnak, ugyanis képtelenség szobatisztaságra nevelni őket. A méreg szép lassan megszünteti a bőrük vérellátását, így a hámsejtjeik elhalnak.

Erről is az internet tehet

Az Instagram és a Facebook varázslatos világában mit sem látunk a makik szenvedéséből. Csak egy képet látunk egy kis szőrgolyóról, hatalmas szemekkel, valakinek a vállán. Meg se fordul a fejünkben, hogy ez az állat szenved, a legtöbben pedig arra gondolnak, hogy akarnak egy ilyet otthonra, de legalább egy kép jó lenne egy ilyen állattal. Még Rihanna is elolvadt a lajhármaki cukiságától.

Look who was talkin dirty to me! #Thailand #nightlife

badgalriri (@badgalriri) által megosztott bejegyzés,

Az illegális állatkereskedelemnek egyébként elég nagy tere van a Facebookon, rengeteg zárt csoport foglalkozik ilyesmivel. Az állatvédők persze vadásznak rájuk, de elég nehéz dolguk van a zárt, vagy sok esetben titkos csoportokkal. A Facebook annyit mondott a dologról, hogy elítélik az illegális állatkereskedelmet, viszont semmit nem mondtak arról, hogy hogyan küzdenek a dolog ellen.

A legtöbb illegálisan tartott lajhármaki Japánban van, viszont Oroszországban, Lengyelországban és Szaúd-Arábiában is egyre gyakoribbak.

Sőt, már nem csak otthonra szeretnének lajhármakikat az emberek. Sokan csak egy képet akarnak a cuki állattal, ez pedig már annyira divatban van, hogy a jelenségnek már neve is van, ez a “szelfi turizmus”. A törökországi Marmaris-ban például 3 dollárt kértek egy képért az állattal. Ezek a képek persze egyből mentek a közösségi oldalakra, ahol még többen látták őket, és kezdtek el vágyakozni egy lajhármakis fotóra. Szóval egy öngerjesztő folyamatról van szó. Az állatvédők nekiestek az Instagramnak, akik azt közölték, hogy:

Letiltunk minden olyan képet, ami az állatok bántalmazásához kapcsolható, valamint tovább vizsgáljuk az ügyet szakértők bevonásával.

Tehát az Instán már  elítélendő lajhármakikkal fotózkodni, az állatvédők pedig azt javasolják, hogy jelentsd az olyan képeket, amiken emberek makikkal pózolnak.

Nyitókép: David Haring / Duke Lemur Center CC BY-SA 3.0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló