Helyek

Ma ünnepli a szülinapját a legmenőbb amerikai karnevál

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.24 | 06:48

Minden évben van egy nap, amikor New Orleans egy kicsit még a szokásosnál is színesebb arcát mutatja. Több mint 160 éve rendezték meg először a mai formájában a város híres karneváli felvonulását, a Mardi Gras-t.

Alexandra Pankratova (@pankratova916) által megosztott bejegyzés,

 

New Orleans még a nagy olvasztótégely Egyesült Államok mércéjével mérve is egy elég színes város, egyszerre él itt az alapító franciák öröksége a déli államok hagyományával és a karibi térség hatásaival. Louisiana „fővárosa” ráadásul nem csak a dzsesszről híres, hanem az USA legnagyobb karneváljáról, a Mardi Gras-ról, amivel világszinten is talán csak Rio versenyezhet. A minden évben a húshagyókeddhez kötődő nagy farsangi felvonulás előzményei már a város megalapítás előtt is gyökeret vertek ezen a környéken, és több amerikai nagyvárosban is megtartják a maguk Mardi Gras-ját, de az igazi a New Orleans-i, amit mai formájában 1857. február 24-én rendeztek meg először.

 

Missy (@mlmcmurray) által megosztott bejegyzés,

Jacqueline Marque/Photographer (@jmarquephoto) által megosztott bejegyzés,

 

A karnevál neve franciául kövér keddet jelent, és a farsang utolsó napját jelző húshagyókedden tartják minden évben (idén február 13-ra esett), a felvonulás pedig a város francia negyedének legnagyobb utcáin zajlik. A jelmezeken van, aki véresen komolyan veszi, de más karneválokhoz képest ez itt egyáltalán nem kötelező, elég ha a résztvevők magukra aggatnak pár színes szalagot és gyöngysort. Utóbbi a Mardi Gras egyik legfőbb kelléke, nem csak az embereket, de a fákat és az épületeket is színes gyöngyfüzérekkel díszítik fel ilyenkor.

 

Harrah’s New Orleans (@harrahsnola) által megosztott bejegyzés,

#MardiGras2018 #JustAGirlFromTheFischer #NolaGirl #IAmSoSoNewOrleans #CookinItUpWithChefReero #TheKnifeIsNowHerMic #TakeFo #DaShaRa

Chef Reero (@chefreero) által megosztott bejegyzés,

 

A felvonulásban nem csak a jelmezek, hanem a nagy díszes kocsik és guruló szobrok is nagyon látványosak, ezek csakra aktuális témákra is reflektálnak, vagy csak simán viccesek. A vonuló fúvószenekar is kötelező kellék, enélkül elképzelhetetlen egy Mardi Gras. A menet csúcspontja minden évben a francia negyed központi utcáján, a Bourbon Streeten van, aminek jellegzetes árkádos-teraszos épületeiről szórják le a bámészkodók a mérhetetlen mennyiségű konfettit és gyöngyöket a karneváli menetre. Ez a buli minden évben nem csak New Orleans, hanem az egész USA egyik legnagyobb turisztikai eseménye. Bár csak egy napig tart, de már évvel előtte is szobát kell foglalni annak, aki akkor a városban akar lenni.

 

Katie Scarlett (@katie_scarletttt) által megosztott bejegyzés,

Joel Christ-Bearer Peterson (@datrujezzychrist1) által megosztott bejegyzés,

PRT (@ptrocket) által megosztott bejegyzés,

 

Amíg Rioban főleg a tánc körül forog a buli, addig a Kövér Kedd egyértelműen a hatalmas lakomáról szól, a nagy zabálások és iszonyatos berúgások ünnepe ez, már csak azért megéri ellátogatni, hogy az ember jó mélyen elmerüljön a kreol konyha finomságaiban. Aztán jöhetnek az italok a város valamelyik dzsesszklubjában. Másnapra csak a romeltakarítás és a fejfájás marad.

 

Mari Cervantes (@maridenali) által megosztott bejegyzés,

WGNO ABC26 (@wgno) által megosztott bejegyzés,

Josh Hailey (@joshhailey) által megosztott bejegyzés,

Danielle Love Nigrelli (@daniellenigrelli) által megosztott bejegyzés,

michalh7 (@michalh7) által megosztott bejegyzés,

 

A nagy New Orleans-i Mardi Gras időpontja 2019-ban március 5-ére esik, de akinek csak most keltettük fel az érdeklődését, az lehet, hogy máris lekésett róla. De 2020-ra talán még vannak szabad szobák a városban…

 

Rita (@__born_blessed) által megosztott bejegyzés,


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.