Tech

Feltalálták a domborzatot, ami blokkolja a hangot, de átengedi a fényt és a levegőt

A Buston University kutatói kimatekozták, majd kinyomtatták.

Az egyetem oldalán hozták nyilvánosságra az eredményt, amelynek köszönhetően a jövő sokkal halkabb hely lehet, mint a jelenlegi világ. A dolgot még csak úgy hívják, hogy akusztikus metaanyag.

Hogyan?

A matematikát és az akusztikát hívták segítségül, a végén pedig kinyomtattak egy karikát, ami nagyjából úgy néz ki mint egy cellux ragasztó. A karika felépítése viszont képes visszaverni a hangot a forráshoz, tehát nem engedi át, ellentétben a fénnyel és a levegővel.

Egy műanyagcső végére helyezték, majd beleküldtek a csőbe egy magas hangot egy jó nagy hangszóróval. Az eredmény, hogy a karika blokkolta a csőben futó hangot 94 százalékkal.

Hónapokig ezt az eredményt láttuk a modellezés során, de teljesen más a számítógépen látni, hogy milyen lesz, mint hallani a saját füleddel.

– mondta az egyik kutató. Már csak a helyét kell megtalálni a világban, ami talán nem is lesz annyira nehéz, a kutatók szerint ugyanis más alakúra is csinálhatják a hangtompítót. Akár tégla alakú is lehet, szóval egész szobákat fel lehet húzni belőle, de igazából bárhol használható, drónoktól az az autókig.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló