Tech

100.000 felhasználó és több mint 750.000 „karantén-szelfi” – egy app, ami a mindennapok részévé vált.

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.04 | 18:48

1 éve használatban a Házi Karantén Rendszer.

Lassan már sajnos reakciót sem vált ki belőlünk a társasház bejáratában, az utcánkban villogó mentő és rendőrautó, vagy a szomszéd ajtaján díszelgő piros cetli. Az elmúlt 1 év a koronavírus járványról szólt, egy olyan helyzetben találta magát az emberiség, amire sosem számított. A számtalan világjárványról szóló film megnézése után sem gondoltuk, hogy ez egyszer a „mi valóságunk” is lehet. A XXI. századi modern technológia a járvány időszak alatt még inkább a mindennapjaink részévé vált: a gyerekek digitális oktatáson, a szülők Teams, Zoom és Skype értekezleteken, míg a nagyszülők online kártya partikon és szülinapokon vettek részt, nem volt ez máshogy a házi karanténba rendeltek számára sem. A rendőrség munkatársai nemcsak személyesen, hanem a Házi Karantén Rendszer (HKR) applikáció segítségével is ellenőrizték a karantén betartását.

Az Asura Technologies Zrt. csapata a COVID-19 első, tavaszi hulláma alatt 1,5 hét alatt álmodta meg és 4,5 hét alatt fejlesztette le az alkalmazást, ami a felhasználóról készült kép és a tartózkodási hely GPS adatainak alapján automatikusan hitelesíti, hogy a karanténkötelezettség betartásra kerül-e. Az alkalmazást a Google Play Áruházban 2.658 felhasználó, míg az App Store-ban 585 értékelte és mindkét platformon az egyetlen 4 * feletti karantén applikáció. A szintén hasonló lengyel applikációról – Kwaratanna Domowa – 18.014 androidos felhasználó írta meg a tapasztalatait és 1,5 * -ot kapott.

Az elmúlt 1 évben Gelencsér Timi, Vadon Jani, Gáspár Laci több riporter és újságíró is megosztotta, írta a tapasztalatait az applikációról.

A távellenőrzési felhívás a magánélet szükségtelen megzavarása nélkül, reggel 9 és este 10 óra között érkezhet és maximum 15 perc áll a rendelkezésünkre, hogy sikeresen elvégezzük. A személyes ellenőrzés a rendőrség munkatársai által abban az esetben történik, ha valakinél nem adottak a technikai feltételek vagy felmerül a házi karantén be nem tartásának a gyanúja. Amint lejár a hatósági házi karantén ideje, az alkalmazás törölhető és az adatokat 60 nap elteltével törli a hatóság. Ha újfent karanténba kerülünk, ismételt regisztrációra van szükség.

Az egy háztartásban élőknek külön kell regisztrálniuk, minden regisztráltnak saját telefonszámot és email címet kell megadni. Külföldi állampolgároknak nem érhető el a szolgáltatás.

Az applikációban található egészségügyi kérdőív (amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe küld) kitöltőinek adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. A kitöltés nem kötelező, de mindenképp ajánlott. Az adatokat anonimizálva és aggregálva a HKR képes rövid távú előrejelzést adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban felkészülhet az esetlegesen várható nagyobb terhelésre.

„Szerintem jól működik az app. Igaz többször gyűrött fejjel vagy ébredés után jelentkeztem be, de a szelfijeimen felismert az arcfelismerő szoftver. Megjegyzem mindig emberi időben jött az üzenet, az első napokban kétszer ellenőriztek, aztán tekintettel eminens viselkedésemre, napjában csupán egyszer.” Blanka HKR felhasználó

Az esetlegesen felmerülő problémák esetén a hazikaranten.hu-n mindennap reggel 8 és este 8 óra között elérhető chat felületen másodperceken belül válaszolnak az ügyintézők.

„Szuper gyorsan reagált az ügyintéző és nagyon segítőkész, hozzáértő volt. Bárcsak mindenhol ilyen ügyintézők lennének. A jelenlegi helyzetben nagy segítség, hogy valakivel tudtam beszélni és választ kaptam a kérdéseimre.”Katalin HKR felhasználó

Népesség arányosan a legtöbben Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyékben használták az alkalmazást.

Forrás: Depositphotos


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.