Belföld

Na ez durva: veszett kutyát találtak Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.08 | 16:55

A kutyát a vadászok kilőtték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magosliget mellett gazdátlan, chip nélküli kutyát lőttek ki a vadászok november elsején. Az ukrán határtól mintegy fél kilométerre agyonlőtt állatnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma igazolta a veszettséget – közölte a hivatal kedden. A kóbor kutyát olyan területen lőtték ki, ahol szeptemberben egy veszett róka miatt már több járványügyi intézkedést is bevezettek.

A fokozott felügyelet miatt került sor a beteg állat kilövésére,

ezzel is csökkentve a közegészségügyi kockázatot. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett vadgazdálkodási egységek területén addig marad érvényben az ebzárlat és a fokozott járványügyi felügyelet, míg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi. A rókaállomány őszi veszettség elleni vakcinázása gócvakcinázással egészült ki az ukrán határ mentén, ott, ahol a rókát és a kóbor kutyát kilőtték.

A Nébih az esetről tájékoztatta

a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Európai Unió illetékes szerveit, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet is – tették hozzá. Magyarországon 2017 óta először az idén szeptemberben azonosított veszett állatot a Nébih laboratóriuma. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása miatt következett be. Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott.

Vigyázat! Veszett rókák kóborolhatnak a magyar erdőkben!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló