Belföld

Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten – Fotók

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.06 | 08:18

Serpák találták meg hétfő reggelre virradóra Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait.

A dzseki és a sátor – ami több nappal a tragédia után is stabilan állt – 6500 méter magasan van, ezeket minden bizonnyal Szilárd hagyta hátra. A serpa, aki rábukkant a felszerelésre, szinte biztos benne, hogy ezek a magyar alpinista holmijai, a képeken pedig valóban jól kivehetőek a Suhajda expedícióját támogató cégek logói – számolt be róla a Blikk.

Fotó: everestexpedicio.hu

Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy Szilárd miért hagyta ezen a szinten a felszerelését, hiszen innen, kicsivel a 2. számú tábor felettről nem szoktak egyből a csúcsra indulni. Az Everesten egyébként még mindig keresnek eltűnteket, köztük Szilárdot és egy serpát is:

drónokat próbálnak majd felküldeni, egyelőre azonban a rossz időjárás miatt ezt nem tudják megtenni.

A képeket IDE kattintva tekintheti meg.

Suhajda Szilárddal 2023. május 24-én, a Mount Everest csúcstámadása közben megszakadt a rádiókapcsolat. A háttércsapat a május 25-i esti órákban – miután információt kaptak arról, hogy a hegymászó 8780 méter magasan, az úgynevezett Hillary-lépcső aljában fekszik eszméletlenül, fagyási sérülésekkel és a magashegyi agyödémára utaló jelekkel – megállapodott az expedíciót biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel feljutni olyan magasságba, ahonnan láthatják Suhajdát, ezzel egyidőben pedig serpákat indítanak a hegymászóért, akik a remény szerint május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Május 27-én a mentőcsapat nem találta meg, és mivel a körülményeket figyelembe véve nem láttak esélyt arra, hogy életben találják, a keresést befejezték.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.