Tech

Odavert a Bugatti: Négymillió eurós gépszörnyeteget mutattak be, ami gyorsabb a Forma1-es kocsiknál

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.26 | 14:45

A Bugatti Bolide lenyűgöző teljesítményű hiperautó, amely képes felülmúlni az F1-es autókat egyenesben. Azonban a kanyarvétel terén az F1-es autók továbbra is előnyben maradnak. A Bolide exkluzivitása és ára miatt valószínűleg csak kevesek számára lesz elérhető, de kétségtelenül egy mérföldkő a hiperautók tervezésében.

Fotó: motor1.com

A Bugatti lerántotta a leplet legújabb szörnyetegéről, a Bolide-ról, amely állítólag az F1-es versenyautókat is megszorongathatja az egyenesekben. A kizárólag versenypályára szánt hiperautó négy évnyi fejlesztés után most végre tesztelésre került. A 1578 lóerős W16-os motorral szerelt Bolide nem csak teljesítményével döbbent meg mindenkit, de könnyűszerkezetének köszönhetően hihetetlenül fürge is.

A Bugatti tesztpilótája, Andy Wallace szerint a Bolide egyenes szakaszokon még az F1-es gépeket is lehagyhatja. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden téren verhetetlen lenne. Az F1-es autók ugyanis jóval könnyebbek – minimum 796 kilogrammot nyomnak a Bolide 1450 kg-jához képest -, ráadásul sokkal nagyobb leszorítóerőt termelnek. Emiatt az F1-es verdák akár 5g-s oldalirányú terhelést is kibírnak, míg a Bolide esetében ez az érték csak 2,5g körül van.

A Bolide végsebessége 380 km/h, a Bugatti pedig mindössze 40 példányt gyárt belőle. Az exkluzivitásnak persze ára van: egy-egy Bolide nagyjából 4 millió euróba, azaz 1,5 milliárd forintba kerül. Ha minden a tervek szerint halad, még az idén elkezdődhet a kiszállítás a lucky few-nak, azaz a szerencsés keveseknek, akik megengedhetik maguknak ezt a lélegzetelállító hiperautót.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.