Autó

Megszűnik egy legendás japán autómárka

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.28 | 07:18

A Nissan ráteszi a kést a Datsun torkára, befejezik a gyártást.

Az 1983-ban beszántott Datsun márkát 2014-ben azért élesztette fel a Nissan, hogy egy, az anyamárkánál alacsonyabbra pozicionált, mégis jól csengő névvel bíró autóval vonzzák be a feltörekvő piacok vevőit, elsősorban Indiában és Dél-Afrikában – írja az Autonews.

A jelenleg amúgy körözés alatt álló Carlos Ghosn

volt Nissan-főnök ötlete azonban nem vált be. A Nissan évi háromszázezer autó eladásával számolt, végül azonban kilenc év alatt csak valamivel több, mint másfélszer ennyi talált gazdára. Például 2017-ben Indiában több mint negyvenezer Datsun talált gazdára, 2021-ben viszont már csak 4300. A leállításról szóló döntés már 2020-ban megszületett, a Nissan és az Infiniti erősítése céljából, a cégcsoport indiai gyára viszont egészen

márciusig gyártotta az alsó középkategóriás Datsun Redi-gokat.

Most az a terv, hogy a Datsun egy, a feltörekvő piacokat célzó, elektromos járműmárkaként támad majd fel. A Nissan korábban fő exportpiacain, az USA-ban és Európában használta Datsun nevet. A legismertebb és legkeresettebb típusok ebből a korszakból a 240 Z és 260 Z sportkocsik voltak, kőkemény konkurenciát jelentve a korabeli angol sportautók számára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.