Életmód

Ha ezek nem mennek, inkább ne is ülj volán mögé

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.16 | 13:30

Sokan szerencsések, hogy jogosítvány megszerzése után már senki nem kéri rajtuk számon a tudásukat. De vajon ez azt is jelenti, hogy mindenkinek ott a helye a volán mögött? Sajnos nem. Vannak olyan alapvető készségek, amik nélkül felelőtlenség vezetni, és amik hiánya komoly balesethez vezethet.

Fotó: freepik.com

A jó hír: ezek a hiányosságok nem feltétlenül véglegesek! Önvizsgálattal, gyakorlással, továbbképzéssel és odafigyeléssel javíthatunk a vezetési képességeinken.

Íme a 6 dolog, ami nélkül nem szabad volán mögé ülni

1. Iránytartás

Az autó sávban tartása, a kanyarok ívének megtalálása a biztonságos vezetés egyik alapja. Ha ez gondot okoz, ideje felfrissíteni a tudást egy oktatónál.

2. Manőverezés

Tudnod kell felmérni a helyzetet parkolás, kikerülés, kanyarodás vagy tolatás esetén. Ha nem ismered fel, mennyi helyre van ezekhez szüksége a kocsinak, jobb ha nem vezetsz.

3. Biztonságos vezetés

A KRESZ által megengedett sebességen belül tudnod kell magabiztosan vezetni. Ha 50-nél, 90-nél vagy 130-nál félsz a volántól, inkább ne vezess. A indokolatlanul lassú haladás is balesetveszélyes, nem csupán a gyorshajtás.

4. Járműismeret

Ismerd a saját autód képességeit (fékút, gyorsulás), tudd felmérni más járművek sebességét. Ez elengedhetetlen a kanyarodáshoz, sávváltáshoz, előzéshez.

5. Szabályismeret

A KRESZ a közlekedés alapja. Ismerve a szabályokat, tudhatod a többi sofőr szándékát, és felkészülhetsz a váratlan helyzetekre. Ismerd fel a szabálysértéseket is, hogy elkerüld a balesetet.

6. Egészségügyi alkalmasság

Jó látás, hallás, reakcióidő, a vezetéshez szükséges mozgásképesség elengedhetetlen. Bizonyos esetekben (pl. krónikus betegség) orvosi engedély szükséges a vezetéshez. Múló betegség esetén ismerd fel a képességeid korlátait, és ne vezess addig, amíg meg nem gyógyultál.

Ne feledd: a vezetés felelősség! Csak akkor ülj volán mögé, ha biztos vagy a képességeidben, és betartod a KRESZ szabályait. A fenti pontok alapján teszteld magad, és ha szükséges, fejleszd a tudásodat!

Forrás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló