Autó

Megszűnt a hatósági ár, azonnal 1200 forintba került egy liter benzin Ukrajnában

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.19 | 09:48

Április végén olyan súlyos volt már az üzemanyaghiány, hogy azt tervezték, hogy jegyrendszert vezetnek be a kutakon. 

A jelek szerint túl optimista volt a kijevi kormány, amikor kedden bejelentette, hogy a háborús ellátási nehézségek ellenére megszünteti a hatósági áras rendszert az üzemanyagok piacán. Szerdán már elszabadultak az árak.
(kép: Pixabay)

Kedden döntött arról az ukrán vezetés, hogy felfüggeszti az árszabályozást az üzemanyagpiacon. Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a döntést, hogy ugyan a háború elején üzemanyaghiány volt országszerte, az ellátás most, ha nem is zavartalan, de biztosított a legtöbb területen.

Szakértők szerint a szigorú árszabályozás arra kényszerítette a kutak üzemeltetőit, hogy 10-15 literes üzemanyag-ellátási korlátozásokat vezessenek be a törzsvásárlók, szállítmányozók számára, míg mindenki más legfeljebb 5-10 litert vásárolhatott. Emiatt azonban állandósult a kereslet a vásárlók oldalán, valamint a kőbe vésett szintek miatt finanszírozási gondok is jelentkeztek a piaci szereplőknél. Ezt enyhítendő az ukrán kormány április 29-én 40-43 százalékkal emelte a benzin és a gázolaj maximális árát.

Már szerdán kiderült, hogy az árszabályozás elengedése után azonnal volt olyan kút, ahol 90-99 hrivnyáért adták az üzemanyagokat. Vagyis 1 liter benzin 1130-1225 forintba került.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Leválthatják Joe Bident
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 13.