Autó

Az új Cadillac már a forgalmi lámpákkal beszélget

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.01 | 13:43

A lámpa éppen sárgára vált, de hisz az előbb még zöld volt. Akkor ezen még átférek, ha odalépek kicsit! - tipikus forgalmi kép a mindennapos közlekedésből, melyből rengeteg baleset is származik. Ezzel a problémával számol le a Cadillac legújabb találmánya. A találmány mérlegel és figyelmeztet, így jelentősen csökkentheti a közúti balesetek számát.

Manapság szinte törvényszerűen rohanunk, állandó késés az életünk. Egy éppen sárgára váltó lámpa értékes percekkel rövidítheti meg terveinket, teljes káoszt okozva az egyébként is kusza napirendben.

A baj csak akkor van, ha egy figyelmetlen gyalogos elénk lép, egy másik autó előbb elindul, esetleg mégse érünk át a sárgán. A balesetek elkerülése könnyedén kiküszöbölhető lenne, de az emberi természet egyszerűen türelmetlen, így a robotoknak kell beavatkozniuk itt is.

A Cadillac új fejlesztésű rendszere összeköttetésben áll a forgalmi lámpákkal, érzékeli azok váltási metódusát és figyelmeztet a lámpák előtt. Na persze nem arra, hogy még épp elérjük, ha rákapcsolunk, pont ellenkezőleg.

A fedélközi eszköz lassításra int, ha úgyse érnénk el a zöldet, ezzel elejét veszi az esetleges rágyorsításoknak, hiszen már akkor fékezni kezdünk, ha még a lámpa közvetlen közelébe se értünk.

Veszélyesnek tartott kereszteződések válhatnak a béke szigetévé, felesleges koccanásoktól mentes napokat hozva a rohanó autósoknak. Reméljük a kísérleti stádiumban járó rendszer hamar teret nyer magának a gyártók körében.

Fotó: Cadillac


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.