Túra

Drónnal szállítottak oxigént a Mount Everestre

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.10 | 13:33

Megkönnyítik a hegymászók életét, oxigénpalackokat szállítanak drón segítségével a Mount Everestre!

Az Everest meghódítása mindig is az emberi kitartás és bátorság szimbóluma volt, most pedig egy új technológiai áttörés hozhat forradalmi változást a hegymászásban. A világ legmagasabb csúcsának közelében nemrégiben sikeresen hajtották végre az első drónos szállítmányozást, amely igen nagy segítség a hegymászók számára.

A szállítást a DJI legújabb drónmodellje, a FlyCart 30 vitte véghez, ami 15 kilogramm maximális teherbírással rendelkezik. Ennek köszönhetően három oxigénpalackot és egy 1,5 kilogrammos csomagot tud felszállítani az Everest alaptáborából az 1-es táborba, majd vissza is tér a hulladékkal.

A szállítási útvonal különösen nehéz terepen halad át: az alaptábor 5300 méter magasan fekszik, míg az 1-es tábor már 6000 méteren található. Az emberi szervezet számára ez a magasság rendkívül megterhelő a kevés oxigén és a veszélyes Khumbu-jégesés miatt.

A drónokkal történő szállítás hatalmas előrelépést jelent a hegymászók biztonságának növelésében, hiszen gyorsan és hatékonyan juttathatnak el életmentő felszereléseket a bajba jutottakhoz. Ezen túlmenően a drónok segítségével a hegy tisztántartása is forradalmi változáson mehet keresztül. A nagy teljesítményű drónok nemcsak a felszerelések szállításában, hanem a hulladék elszállításában is kulcsszerepet játszhatnak, így hozzájárulhatnak a hegy tisztaságának megőrzéséhez és a serpa segítők életének védelméhez.

A teszt sikerét követően a nepáli kormány szerződést kötött egy helyi drónszolgáltató céggel, hogy rendszeres drónszállítást indítsanak az Everestre. Ez az együttműködés nemcsak a hegymászók biztonságát javíthatja, hanem hosszú távon a hegymászás környezeti lábnyomát is csökkentheti.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló