Autó

Hatalmasat nőnek jövőre a fedezetlenségi díjak

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.21 | 08:48

A kötelező biztosítás árával együtt a fedezetlenségi díjak is az ég felé tartanak.

A novemberi, kötelező biztosítási kampányhoz kapcsolódva közzétették a 2023-ra érvényes fedezetlenségi díjtáblázatot is. Ez azokat sújtja, akinek a járműve nem rendelkezik kötelező felelősségbiztosítási fedezettel.

Az ideihez képest ezek a büntető díjak átlagosan

15,2 százalékkal emelkedtek. Személyautók esetében – gépjármű-kategóriától függően – az üzemben tartónak (az idei 600-1290-nel szemben) 650 -1400 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a gépjármű nem rendelkezett érvényes kötelező felelősség biztosítási szerződéssel. Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj – a busz férőhelyszámától függően – 980-6670 forint (jelenleg 900-5570  Ft), tehergépkocsik esetében pedig akár a 5380 forintot is elérheti naponta (szemben a mostani 4560 Ft-tal).

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról,

hogy a szerződő eleget tett a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének. A jogszabály nem ad lehetőséget a fedezetlenségi díj elengedésére. Az a tény, hogy a jármű hosszabb ideig nincs használatban, nem mentesít a törvény szerinti kötelező biztosítás kötelezettsége alól. Azok, akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni,

ideiglenesen ki kell vonatniuk a forgalomból az autójukat.

A Belügyminisztérium adatai szerint a segédmotoros kerékpárokat nem számítva a magyarországi gépjárművek közül mintegy 80 ezer gépjármű nem rendelkezik érvényes kgfb-szerződéssel. Nekik a fedezetlenségi díj mellett az esetleg általuk okozott, akár több millió forintos kárt is meg kell téríteniük.

Tavaly a MABISZ Ügyfélszolgálatához 605,

idén október végéig pedig 381 megkeresés érkezett a biztosítással nem rendelkező gépjárművek károkozása témájában.

Bejelentették: jön az újabb kormányzati megszorítás – jövőre jóval többet kell fizetni


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
Ezek a legkedveltebb szexpózok
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 06.