Autó

Nagyot változik a KRESZ januártól

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.28 | 18:18

Januártól nem kell magadnál tartanod a forgalmit és a jogosítványt.

Január elsejétől nem kell magadnál tartanod a forgalmit és a jogosítványt, ha az érvényes és szerepel a hatósági nyilvántartásokban. Baleset esetén viszont továbbra is meg kell adni a kárrendezéshez szükséges adatokat, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A januártól életbe lépő jogszabály módosítás miatt

többé nem kell mindig magunknál hordani a jogosítványunkat és forgalminkat – ha azok érvényesek és szerepelnek a vonatkozó magyar nyilvántartásokban. A rendőrség ezt a helyszínen, elektronikusan tudja ellenőrizni. Ha viszont rendőri intézkedést nem igénylő közúti közlekedési baleset részeseivé válunk, akkor jó tudni, hogy a mostani jogszabály módosítás nem változtat azon a törvényi rendelkezésen, hogy

a balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak

a személy, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. A kártérítési eljárás lefolytatásához jellemzően elegendő a káreseménnyel érintett jármű rendszámának (esetleg bizonyos esetekben az alvázszámának) megadása, mivel ez alapján mind a jármű, mind annak üzemben tartójának biztosítója beazonosítható.

A biztosítók azt javasolják, hogy ha egy baleset során

a károkozó vagy a károsult mégsem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek eldönthetik: hívjanak-e rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre. Így a kárrendezési eljárás nem húzódik el indokolatlanul hosszan.

Ha a rendőrség értesítése nem kötelező

(nem történt személyi sérülés vagy halál), de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván, és a rendőrséget haladéktalanul értesíti, úgy a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.

Ez mindenkit érinteni fog Magyarországon: Jelentős változás jöhet a KRESZ-ben


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló