Belföld

Máris kijött a kormány magyarázkodása a 17,6 százalékos rekordinfláció miatt

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2024.01.12 | 12:18

Szerintük amilyen gyorsan jött az infláció, olyan gyorsan el is tüntették azt.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, a KSH által mért 2023-as infláció mértéke 17,6 százalékos, ami igazi rekordérték Európában – de 1997 óta nálunk se mértek hasonlót.

Kijött a KSH éves infláció-jelentése, brutális a szám: durvább, mint a 2022-es

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter állítja:

“a kormány 2023-ban azt vállalta, hogy év végéig egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Ezt a vállalását a kormány két hónappal korábban, már októberben teljesítette”.

A KSH adatból a leginkább kedvezőt, az 5,5 százalékos decemberi inflációt emeli ki közleményében:

“A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint most az látható, hogy decemberben az infláció gyakorlatilag összeesett, annak mértéke éves alapon 5,5 százalékra zuhant, amellyel a csehek (6,9 százalék) után a lengyelekhez (6,1 százalék) és a románokhoz (6,6 százalék) képest is kedvezőbb eredményt ért el hazánk”

Szerinte

“amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az infláció. Mindez azt támasztja alá, hogy az inflációt elsődlegesen és döntő mértékben kínálati oldali faktorok és költségtényezők befolyásolták. Mint a miniszter megállapította, ilyen helyzetben és ilyen körülmények közepette az infláció visszaszorításában a kormánynak jelentősebb eszköztára volt arra, hogy keményebben lépjen fel az infláció ellen, mint a jegybanknak”

– tette hozzá.

Úgy véli, a kormány sokat segített abban, hogy az infláció elviselhető legyen:

“A kabinet éppen ezért vezette be azokat a hatékony és eredményes eszközöket, mint például az ársapkák, a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer, amelyek jelentősen járultak hozzá az infláció gyors letöréséhez”.

Ígéri emellett, hogy a 2024-es infláció már egyszámjegyű lesz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló