Belföld

Borzasztó hírt közölt a NOÉ Állatotthon: Ki kell irtani a mentett állataik egy részét

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.01.13 | 10:48

A Noé Állatotthon Alapítvány legfájdalmasabb és legborzasztóbb közleménye következik - írták Facebookon.

A sorok mögött leírhatatlan méretű fájdalom, bánat és könny van! Nincsenek szavak, csak könnyek! Megtörtént amitől minden madártartó retteg, a NOÉ Állatotthonban megjelent a MADÁRINFLUENZA, valamilyen vadon élő madár hurcolta be

– fogalmaztak bejegyzésükben.

Mint írják, arról, hogy ilyenkor mi történik egy állattartó telepen, nagyon szigorú járványügyi szabályok döntenek. A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani. Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét, a NOÉ Állatotthon esetén a sertéseket.

Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek és a sorsuk a a vizsgálat eredményétől függ majd.

Hozzátették: a fenti hivatalos rész lefordítva azt jelenti, hogy az összes mentett, meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarunkat elfogják altatni és a disznóinkért még aggódhatunk.

A NOÉ Állatotthon a következő napokban, keddig biztosan teljesen zárva lesz. Sem látogatókat, sem gazdijelölteket, sem önkénteseket nem tudnak fogadni.

A gazdasági udvarunk hosszabb zárlat alá kerül, ennek részleteit mi is a napokban fogjuk majd megtudni, a járványügyi hatóság határozata alapján

– fogalmaztak. Arra kértek mindenkit, hogy ne írják nekik azt, hogy nem engednék a szabályok betartását, és kiskapukon se gondolkozzon senki.

A szívünk a mai napon milliószor átpörgette ugyanezeket a gondolatokat, de muszáj az eszünkkel gondolkoznunk, főleg látva a beteg madarak szenvedését. Nem hagyhatjuk, hogy továbbterjedjen a szörnyű vírus és még több áldozatot szedjen… akkor sem, ha ebbe belehalunk.

 

Békés vármegyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – számolt be róla az MTI a hivatal honlapja alapján.

A magas patogenitású madárinfluenza vírusa Békés vármegye járványtól idáig mentes területén, a román határhoz közeli Battonyán, egy kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban jelent meg. A Nébih laboratóriuma a vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutatta ki H5N1 altípus jelenlétét. Az állatoknál a betegségre utaló tüneteket nem figyeltek meg a gondozók.
Az állategészségügyi szakemberek a szükséges járványvédelmi intézkedéseket megtették, kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok.

Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.
A napokban egy budapesti állatmenhelyen fogságban tartott madaraknál is hirtelen elhullást tapasztaltak. A mintákban szintén igazolták a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Ez is alátámasztja a vadmadarak vírushordozó szerepének jelentőségét, valamint a járványvédelmi intézkedések folyamatos fenntartásának szükségességét

– húzta alá a Nébih.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.