Belföld

Buszbaleset: nemzeti gyásznap és példátlan összefogás

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.21 | 19:10

A túlélők nagyon várják a pszichológus segítségét, közben nemzeti gyásznapot rendeltek el a tragédia miatt, időközben sorra érkeznek a felajánlások a tragédia érintettjei számára belföldről és külföldről egyaránt.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

A Szinyei gimnázium Facebook oldalára sorra érkeznek be a felajánlások: van aki tolmácsolást, szállást, van aki jogi segítséget kínál fel az tragédia érintettjeinek, de akadnak olyan hazai cégek, amelyek a kijutásban segítenék a családtagokat. Az iskola pszihológusa elindult Olaszországba, ahol nagyon várják a 16 halálos áldozatot követelő tragédia túlélői.

Verona, 2017. január 21. Olasz tűzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)
Fotó: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco

 

Helyszíni jelentések szerint elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget, amelyek állítólag már úton vannak Magyarországról.

Nemzeti gyásznap

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A kormány rendelete szombaton 18 órakor lép hatályba.

Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a Kossuth téren jelen lesz Kövér László házelnök is.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt többszáz gyertyát gyújtottak. Ott vannak az iskolatársak, együttérzők, a szűlők egy része pedig elindult Veronába a baleset helyszínére. Így tett az Országos Mentőszolgálat is, amelynek munkatársai repülővel és négy jól felszerelt mentőautóval indultak az olasz városba. Eközben négy fővárosi kórház jelezte már, hogy teljes kapacitásával készül a hazahozott sérültek ellátására.Orbán Viktor telefonon egyeztetett az olasz miniszterelnökkel arról, hogy összehangolják a két ország állami szerveinek munkáját.

Közben hírek érkeztek arról, hogy a Szinyei tornatanára többször visszament az égő buszba, hogy kihozza a gyerekeket. Egy olasz hírportál pedig arról számolt, be, hogy egy francia sofőr vezette a buszt, de ezt az üzemeltető határozottan cáfolta.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló