Belföld

Változik a nyugdíjtörvény: Ez minden magyar nyugdíjast érinteni fog

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.25 | 10:18

Új határidőkre kell készülni.

Farkas András nyugdíjszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben módosulnak a nyugdíjelőlegre, a nyugdíjmegállapítási határidőre és a nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok – írja a 24.hu.

Kép: Pixabay

A következő változások lépnek életbe:

  • Ha valaki 2024-es kezdőnappal kéri megállapítani a nyugdíját, akkor az annak alapját képező nettó életpálya átlagkeresetét is az idei valorizációs szorzókkal kell kiszámítani. Ezekről tavasszal jelenik meg kormányrendelet, így az ügyintézési határidő a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzószámok hatálybalépését követő tizenötödik napon jár le április 15 helyett.
  • Ha az idei szorzók hiánya, vagy egyéb ok miatt a nyugdíj harminc napon belül nem állapítható meg, a kormányhivatal nyugdíjelőleget határoz meg helyette.

Teljesen új rendelkezés is akad: ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindulását követő négy hónapon belül nem bírálják el, az igénylő az időközben beszerzett adatokra (például az új valorizációs szorzók megjelenésére) hivatkozva kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.

A nyugdíj szüneteltetési szabályokat kiterjesztették a 2024. január 1. napján létrejött köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban nyugdíj mellett költségvetési intézményben dolgozókra is, hacsak nem mentesíti őket kormányrendelet e szüneteltetési kényszer alól.

Forrás: 24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló