Belföld

Senkinek nem kell már a jogsi, annyira megdrágult itthon

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.02 | 10:18
  • trendindex: 3

Az autósiskolákba jelentkezők száma felére esett vissza a drágulás miatt.

Az, hogy a nulláról indulva kezedbe vehesd a jogosítványodat, ma nagyjából 400-500 ezer forintba kerül. Akkor, ha nem buksz meg például a forgalmi vizsgán, és nem kell pótórákat venned, plusz vizsgadíjakat fizetned. A minimálisan szükséges, harminc óra oktatóval vezetés (az oktatók szerint) nem elég a sikeres vizsgához, minimum 45-50 órával érdemes számolni – írja a Pénzcentrum.

Decemberben a KSH adatai szerint átlagosan 304 510 forintba került

egy autóvezetői tanfolyam Magyarországon, ami 23,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2021 végén még csak valamivel több mint 247 ezer forintot kóstált a tanfolyam. 2020 végéhez viszonyítva ennél is keményebb a drágulás. Akkor 216 300 forint volt egy tanfolyam átlagosan, tehát ma már majdnem 41 százalékkal kell érte többet fizetni. 200 ezer forint alatt utoljára 2019 decemberében lehetett tanfolyamot végezni, akkor 197 690 forint volt az átlagár, ehhez képest 54 százalékos lett a drágulás.

A brutális áremelkedést az autósiskolák a tanulók számában is megérzik

– mondta el Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke. Az utóbbi időben mintegy felére csökkent a jelentkező diákok száma, sokaknak okoz nehézséget kifizetni a jogsiszerzést. A gazdaság szempontjából fontos nagy kategória pedig “szinte teljesen leült”, a statisztikák szerint mintegy 80 százalékkal kevesebben jelentkeznek C-s és D-s jogsit tenni, mint korábban.

Ha nem támogatná az állam, akkor nagyon kevesen tudnák

saját zsebből kifizetni, mert horribilis összeg. Viszont nagy szükség lenne rá, hiszen például a helyközi közlekedésben néhol nem tudnak már járatokat kiállítani. Hiába van új busz, ha nincs, aki vezesse – magyarázta Jovánovics, aki szerint ugyan dicséretes, hogy az állam 25 ezer forinttal támogatja a fiatalok jogosítványszerzését, de ez “nem tétel” a mostani árak mellett.

Jovánovics szerint reális a KSH adatközlése,

de ebben csak az alapköltségek vannak benne: csak a tanfolyamot és a minimálisan szükséges, 30 órás vezetési óraszámot tartalmazza, viszont nem csak ezt kell kifizetni, mire valaki eljut a nulláról a jogosítványig. A vizsgadíj sincs benne, az is 35 ezer forint, nincs benne az egészségügyi tanfolyam, az ottani vizsga sem.

A statisztikák szerint ráadásul az alap vezetési óraszám

sok esetben nem is elegendő a sikeres vizsgához. Általában 45-50 órányi vezetés hozza a vizsga eredményességét – magyarázta a szakember, tehát a diákoknak nagyjából 15-20 órát még rá kell számolni, ha elsőre át szeretnének venni a forgalmi vizsgán. Ami viszont elég zsebbe nyúlós, mert a költségek növekedésével az oktatóknak meg kellett emelni az óradíjakat.

14 éves lány talált megoldást az autóvezetés egyik legnagyobb nyűgjére


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló