Belföld

Ezen dolgoznak most Orbánék: minden eddiginél könnyebb lehet bárhova akkumulátorgyárat építeni

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.03 | 10:18

Ezen dolgoznak most Orbánék: minden eddiginél könnyebb lehet bárhova akkumulátorgyárat építeni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kivonná a területrendezési terv hatálya alól a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházásokat. A szerdán megosztott jogszabálytervezet nem csak a jövőbeli, hanem a már futó ügyekre is érvényes lenne, tehát beletartoznak az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyárak építési projektjei. Hiába tehát a lincshangulat a debreceni akkumulátorfólia-gyár körül, ha az egész építkezéssel kapcsolatos eljárás könnyebb lesz a beruházó számára, mondván, ez „nemzetgazdasági érdek” – írja a Blikk.

Január 20-án hazaárulózás és lincshangulat, botrány kísérte

a debreceni CATL akkumulátorfólia-gyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatást. Ugyanilyen feszült hangulatban zajlott kedden az évek óta használatbavételi engedély nélkül működő gödi Samsung gyár bővítéséről tartott közmeghallgatás is. A debreceni hallgatóság percenként bekiabálásokkal, pfujolással szakította meg az előadást. A „főispánt” egyenesen lehazaárulózták.

Az állandóan a „családokra” meg „magyarokra” hivatkozó Fidesz-kormány

A Duna-parti nyaralóhely, Göd lassan élhetetlen lesz a település nyakába rakott gigaüzem folyamatos bővítése miatt

válaszul tovább könnyítené az egyre kevésbé népszerű beruházások ügyvitelét. A Külgazdasági és a Külügyminisztérium törvénymódosítása az „egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek” nevű kormányrendeletet érinti. Az ipari parki, víziközmű-beruházások és más, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokat érintő, általánosan használható területrendezési szabályozást tenne lehetővé. A Telex szerint eredeti kormányrendelethez képest

a módosítás tovább könnyítené a projektek helyzetét:

a beruházó előre megtudhatná, min bukhat meg, s ezeket a hibalehetőségeket előre kiküszöbölheti. Másrészt a hatósági vizsgálat ideje jelentősen rövidebbé válhatna, mivel soronkívüliséget is kaphatnának az ügyintézés idejének csökkentése mellett.

A kormány egyik érve a módosítás mellett,

hogy az ipari területeket érdemes elkülöníteni a lakossági területektől, éppen ezért a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházások területeire a lakossági területrendezési tervek szabályai nem teljes egészében érvényesek. (Gödön a lakott területekről pár méterre települt és bővül a hatalmas gyár.)

A kormány közzétette és társadalmi egyeztetésre bocsátotta

a törvénymódosítási tervét. Véleményt még 8 napon keresztül lehet küldeni a minisztérium részére a [email protected] címre. A tervezet itt megnézhető és véleményezhető is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.