Belföld

Áll a bál a keleti vakcinák miatt – mi lesz a magyarokkal?

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.04 | 08:18

Ujhelyi mai közleményében megerősítette: szabálytalanul járnak el azok a tagállamok, akik nem a hatályos előírásokat szem előtt tartva cselekednek.

Fontos változás történt a keleti vakcinával oltottak utazását illetően, tegnapelőtt Ujhelyi István ugyanis bejelentette, hogy ezentúl azok is teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes uniós Covid-igazolványnak, akik korábban Sinopharm- vagy Szputnyik-típusú oltást vettek fel.

123rf

A szocialista EP-képviselő elismerte, hogy az elmúlt huszonnégy órában számos jelzést kapott arról, hogy bizonyos tagállamok egyelőre nem tesznek eleget a keleti vakcinával oltottak utazását megkönnyítő új szabályoknak. Ujhelyi István ugyanakkor a szükséges lépéseket is megtette ez ügyben.

Gulyás miniszter állításával szemben ez nem részsiker, hanem igenis komoly eredmény, minden magyar ember sikere, amelynek elérésére a Fidesz – immár saját bevallása szerint is – képtelen volt korábban

– így reagált Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselője a mai Kormányinfóra, ahol Gulyás Gergely arról beszélt, hogy hiába történt az uniós vakcinaigazolványok ügyében előrelépés, egyes tagállamok saját hatáskörben továbbra is diszkriminálják azokat a magyarokat, akik Sinopharm- vagy Szputnyik-vakcinát kaptak.

A politikus eleinte jogszabály-módosítással próbálkozott, de az nem volt járható út, ez ugyanis a 450 milliós unióban kizárólag a kétmillió keleti vakcinával oltott magyarnak lett volna érdeke. Így végül úgy oldották meg, hogy a végrehajtási határozatba tettek egy jogszabály-értelmezést, miszerint

ha valakinek az utolsó oltása az unió által is elfogadott vakcina, akkor szabadon utazhat.

Ujhelyi mai közleményében megerősítette: szabálytalanul járnak el azok a tagállamok, akik nem a hatályos előírásokat szem előtt tartva cselekednek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló