Belföld

Nagykörút helyett a Börzsönyben kötött ki, majdnem megfagyott

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.06 | 10:18

Félcipőben és vékony nadrágban ment kirándulni egy nő a Börzsönybe, nem lett jó vége.

Egy fiatal pár a Csóványosról a Nagy-hideg-hegy felé tartott vasárnap késő délután a Börzsönyben. A Szabó-kövek környékén azonban megálltak, mert a nő városi cipője és könnyű szövetnadrágja addigra teljesen átázott, fájdalmai voltak és nagyon fázott – írta a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat beszámolója.

A 23 éves nő már nem érezte a lábait, nadrágja pedig keményre fagyott

és alig bírt lábra állni. A helyszíni ellátás után a hegyimentők gyalog próbálták támogatni a nőt a terepjáróig. Az Égés-tetőig ez sikerült is, onnan pedig kötélbiztosítással és hordággyal vitték le a közelben várakozó terepjáróig, majd a Cseresznyefa parkolónál várakozó mentőautóhoz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai

a váci kórházba szállították további ellátásra.

A hegyimentők szombatra figyelmeztetést adtak ki a viharos széllökések, a nehéz hóviszonyok és a sár miatt. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy vasárnap is csak kellően alapos terepi ismeretekkel, már korábban bejárt túraútvonalakon mozogjanak a hegységbe kirándulók. Emellett javasolták, hogy megfelelő vízálló, hőtartó ruházattal és túra segédeszközökkel (túrabot, hómacska, bakancsra szerelhető szöges csúszásgátló, vízhatlan lábszár védő- kamásli), illetve elegendő meleg folyadékkal és ennivalóval szerelkezzenek fel. Ezen kívül, ha tehetik, vigyenek magukkal:

turistatérképet, tájolót, vagy olyan GPS térképet, ami offline is alkalmazható.

A túrát célszerű világosban befejezni, ehhez mérten induljanak el időben és válasszák meg a túra távolságát. Valamint számoljanak a saját fizikai erőnléttel, illetve a Magas-Börzsönyben uralkodó terepviszonyokkal, és az előre nem jelezhető terepi akadályokkal (pl.: hóátfúvások, esetleges gally-, ág és koronatörések és szálankénti fakidőlése). Ha mégis rájuk sötétedne, legyen náluk

akkumulátoros, előre maximálisan feltöltött fejlámpa vagy elemes fejlámpa,

vagy téli körülmények között a hidegben is tartósan használható világítási eszköz. A telefonokba épített lámpák csak rövid ideig és korlátosan alkalmasak a világításra, és ha lemerülnek, nem lesz mivel tájékozódni vagy segítséget kérni.

Ha támogatnád a saját pénzükből közfeladatot végző hegyimentőket, itt megteheted!

 

Kép: Börzsönyi Hegyimentők


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló