Belföld

Völner fideszes főnöke tovább bujkál, nem fogadja a lehallgatási ügyben nyomozókat

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.20 | 12:04
  • trendindex: 6

A kormány nem hajlandó együttműködni a törvénytelen lehallgatásokról folytatott vizsgálatban.

Tíztagú küldöttség érkezik Magyarországra hétfőn az Európai Parlamentből a Pegasus-ügy miatt. Számos találkozójuk mellett azonban a folyamatosan szabadságharcról hadováló kormány képviselői azonban nem mernek velük leülni beszélgetni. 2021 nyarán robbant ki Magyarországon a Pegasus-botrány, amikor a Direkt36  kiderítette, hogy az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust felhasználták Magyarországon is – írja a Magyar Hang.

A lehallgatások tényfeltáró újságírókat, a kormánnyal kritikus politikusokat,

valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletembereket és szűkebb környezetüket is érintették. Még az Orbán Viktor repülőútjait figyelő pilóta telefonszáma is szerepelt a Pegasus-listán. Péterfalvi Attila, a Fidesz által kinevezett adatvédelmi biztos vizsgálatot is indított az ügyben, ami szerint „jogszerűen használták a szoftvert” a magyar hatóságok. A Pegasust számos uniós országban használták vagy használják, ezért

az Európai Parlament külön vizsgálóbizottságot állított fel.

Ennek a delegációja hétfőn érkezik Magyarországra és a tervek szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, Péterfalvi Attilával, valamint újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel is találkoznak. Szerettek volna egyeztetni a kormány képviselőivel is, Varga Judit azonban a találkozó helyett a Facebookján kezdett magyarázkodni.

A lehallgatásokért felelős tárca minisztere abba kapaszkodik,

hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel – annak 4. cikkének (2) bekezdésével – összhangban a nemzetbiztonság továbbra is kizárólagosan a tagállamok hatáskörébe tartozik. A korrupciós perben vádlott Völner Pál főnöke szerint „a bizottság mandátuma azonban veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön, ezt az Európai Bizottság vonatkozó nyilatkozatai is megerősítik”. „Nem kívánunk asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához” – fűzte hozzá végül, bedobva két fideszes Jolly Jokert is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló