Belföld

Tényleg betilthatják Magyarországon a Temut? Friss hírek érkeztek!

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.22 | 13:18

Áll a bál a hazai kiskereskedelemben a kínai webshop fenntarthatatlanul olcsó árai miatt, amivel háttérbe szorítják a hazai kereskedőket.

Az Ecommerce Hungary, a hazai internetes kereskedőket egyesítő érdekvédelmi szervezet, beadvánnyal fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), kérve a kínai Temu elleni versenyhivatali vizsgálatot. Györke Zoltán, az Ecommerce Hungary elnökségi tagja szerint elfogadhatatlan, hogy a Temu agresszív marketingkampánnyal és fenntarthatatlanul alacsony árakkal ellehetetlenítse a magyar kereskedőket.

Az elmúlt hetekben a Temu óriási sikereket ért el, felhasználói számát megnövelte és jelentős piaci részesedést szerzett a globális online kereskedelemben. Azonban az agresszív marketingkampány és a rendkívül alacsony árak miatt a helyi kereskedők és érdekképviseletek egyre inkább aggodalommal figyelik a Temu térnyerését.

Az Ecommerce Hungary panaszában kifejezi aggodalmát a Temu túlzott marketingköltségei és az alacsony árak miatt, amelyek valószínűleg veszteségesek lehetnek. Györke Zoltán elnökségi tag hangsúlyozza, hogy a Temu gazdasági erőfölénye torzíthatja a piacot, és az Ecommerce Hungary a versenyhivatal segítségét kéri a helyzet kezeléséhez.

A beadvány szerint a Temu által alkalmazott gyakorlatok, például a fogyasztói árakhoz képest feltüntetett kedvezmények és manipulatív értékesítési technikák tisztességtelenek és megtévesztőek lehetnek. Az Ecommerce Hungary azt várja, hogy a beadvány révén minimális szabályozást érhetnek el a kínai óriással szemben, hogy a hazai kereskedők fair versenyben tudjanak részt venni.

Sokan persze szkeptikusak, nem hiszik, hogy érdemi változás érhető el. Az Extra-Market két tulajdonosa a Pénzcentrum kérdésére válaszolva elmondták:

“A beadvány konkrétumokat nem tartalmaz,csupán vélt,vagy akár valós jogsértések is állhatnak a Temu mögött, de ettől nem ijed meg, ha lesz bírság, kifizeti, és az élet megy tovább. Azt gondolom, jogilag korlátozni, avagy szakmai kifejezéssel élve “lelőni a weboldalt” kormányzati szinten számos kereskedelmi egyezménybe ütközne, illetve ez lenne az igazi piaci beavatkozás az állam részéről, ami szinte elképzelhetetlen. Tehát nem gondolom, hogy érdemi befolyást gyakorol a Temura”

– meglátjuk, igazuk lesz-e.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Celeb
VV Gigi elképesztő dologra készül
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.