Belföld

A Fidesz egyetlen nap alatt keresztülvert törvényével csicskítaná be az orvosokat

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.28 | 16:22

A kormány döntésével megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát, egyben jogokat von el a Kamarától.

A Fidesz kezdeményezését 122 igen szavazattal 31 ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők. A belügyminiszter által hétfőn beterjesztett, és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály értelmében a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

 Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára

szerint ez a magas szintű, mindenki számára hozzáférhető, biztonságos betegellátás biztosítását szolgálja. Takács szerint “azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait”.

Az államtitkár szerint “a legsötétebb kommunista időket” idézi

az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban. A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezi át, és ez a szervezet írja az új etikai kódexet is, amit az egészségügyért felelős (belügy)miniszter hagy jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett.

A változtatás értelmében az orvosok a hatályba lépést követő harmincadik napig

nyilatkozhatnak, megtartják-e kamarai tagságukat. Aki nem tesz nyilatkozatot, annak tagsága a törvény erejénél fogva szűnik meg. A továbbképzések minősítésében és véleményezésében az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős (belügy)miniszter által kijelölt szerv jár el. A MOK csak a tagjai vezetői kinevezése felett formálhat véleményt.

Több orvost is letartóztattak Magyarországon


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló