Belföld

Rákaptak a magyarok az árstopos élelmiszerekre: Indul a világra szóló raktározás

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.28 | 11:48

Ennek hátterében valószínűleg a raktározásra való nagyobb hajlam áll.

A 24. hu cikke szerint a NielsenIQ kutatása érdekes adatokra derített fényt: kiderült, hogy sok árstopos élelmiszerből sokkal többet vásároltak Magyarországon, mint az árstop előtti időkben.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy húsból kevesebbet vesznek a magyarok. A kutatása szerint a legtöbb árstopos terméket tavaly áprilisban vásárolták a fogyasztók, akkor az előző évihez képest:

  • 80 százalékkal több napraforgóolajat,
  • 83 százalékkal több kristálycukrot
  • és 85 százalékkal több 2,8%-os UHT tejet vettünk, tehát majdnem az előző évi mennyiség dupláját.

A legnagyobb növekedést főként a tartósélelmiszer-kategóriáknál érzékelték.

2022. február és december között a búzafinomliszt forgalma 14 százalékkal, a kristálycukoré 27 százalékkal, míg a napraforgóolajé 22 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához viszonyítva, a teljes hazai kiskereskedelmi forgalmat vizsgálva.

A liszteladás így közel 9 tonnával nőtt, a napraforgóolajból 140 ezer hektoliterrel több fogyott, de kristálycukorból is 18 ezer tonnával több került le a polcokról.

Az árstopos friss húsoknál általánosságban elmondható, hogy inkább csökkenés tapasztalható a kilogrammban mért vásárlási mennyiségben:

a csirkemell forgalma például 7 százalékkal csökkent, a sertéscombé 1 százalékkal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló