Belföld

Drámai szigorítás érik Magyarországon, jöhet a 70 éves nyugdíjkorhatár

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.01 | 10:18
  • trendindex: 4

A magyar nyugdíjrendszer átalakítását a körülmények kényszerítik ki, több lehetséges út van, a kormánynak pedig lépnie kell.

Az egyre rosszabb demográfiai helyzet miatt hosszabb távon 70 éves korra emelkedhet a nyugdíjkorhatár – számolt be róla a Portfólió.

Kép: Pixabay

A KSH tavaly rendezett népszámlálásának nemrég kiadott összegzése szerint a vártnál is gyorsabban öregedik el a magyar társadalom, ami egyre nagyobb nyomást helyez az ellátórendszerre: mind az egészségügyi intézményekre, mind a nyugdíjrendeszerre.

Az előzetes adatok szerint 2011 és 2022 között 318 ezer fővel, 19 százalékkal nőtt a 65 éves vagy annál idősebb népesség száma és teljes népességen belüli aránya. Ezzel párhuzamosan a 0–14 éves gyermekek csoportja kismértékben, a 15–64 éves aktív korúaké számottevően csökkent.

Vagyis már a magyar lakosság 21 százaléka tartozik a nyugdíjas korosztályba.

Mielőtt tovább lapoznál, nézz bele a legújabb videónkba! 


 

Mindez pedig nehéz helyzetbe hozza a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszert, amelyben minden korszak aktív dolgozóinak kötelező jövedelemjáruléka adja az aktuális nyugdíjasok állami nyugdíjának fedezetét. A demográfiai trendek alapján a magyar jövőkép egyre sötétebb.

Mint arról a Pénzcentrum ír elemzésében:

egyes számítások szerint 2030-ban már indokolt lehet a 66 éves nyugdíjkorhatár, 2040-re a 67 évet is elérheti, 2050-re pedig a 70 éves korhatár is eljöhet Magyarországon.

További részletes adatok a Pénzcentrum cikkében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló