Belföld

Nagyon durva NAV-razzia jön: ők azok, akik félhetnek

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.05 | 16:16

Nem csak a nagyvállalkozások, a kkv-k is jobb, ha észen vannak.

A NAV 2023-ra kockázatelemzésen alapuló módszerrel és a gazdasági trendekhez igazodva célzottan határozta meg az ellenőrzések irányait. A NAV az adókijátszásra specializálódott szektorokat és tevékenységi köröket a rendelkezésére álló adatvagyon és a nemzetközi információcserével érkező adatok folyamatos elemzésével azonosítja. A szándékos adóelkerüléssel szemben határozottan – a jogszabályokban biztosított eszköztárral – fellép a hivatal, írják az Adótraffipax oldalán.

Kiemelt figyelmet kapnak az olyan veszélyeztetett ágazatok, mint az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az online értékesítés, valamint az „adózatlan” jövedéki termékek. Új szegmensek a NAV figyelmének fókuszában az étrendkiegészítőket, a tüzelőanyagot forgalmazók, a klímát értékesítők és -szerelők, valamint a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők.

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai 2023. március 6. és 10. között Budapesten a virágkereskedőket ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a pénztárgép üzemeltetésével összefüggő szabályok betartását ellenőrzik.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai 2023. március 6. és 10. között Budapesten a virág- és ajándékkereskedőket, illetve a szállás- és vendéglátóhelyeket ellenőrzik. 2023. március 20. és 26. között pedig Budapesten a szépészeti szolgáltatókat ellenőrzik. A revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. március 8-án ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, az elviteles és házhoz szállító éttermeket és vendéglátóhelyeket. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgépek használatát vizsgálják. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 6. és 8. között a virágüzleteket és az ajándékboltokat ellenőrzik. Továbbá

  • 2023. március 9-én (csütörtökön) Városföldön, Kunszálláson és Fülöpjakabon,
  • 2023.március 22-én (szerdán) Garán és Vaskúton,
  • 2023. március 20. és 26. között Kiskunfélegyházán

ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését. A revizorok megjelenésére hivatali munkaidőn túl is számíthatnak az adózók.

A NAV baranyai munkatársai március 6. és 12. között kedden Pécsett, a kisállat-kereskedéseket, szerdán – a nemzetközi nőnap alkalmából – a megye egész területén, a virágkereskedőket, csütörtökön pedig Harkányban és Siklóson a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

2023. március 6. és 12. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a piacokon, az ajándékboltokban, valamint az óra- ékszerüzletekben a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szakszerűségét vizsgálják. 2023. március 13. és 19. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a faiskolákban, valamint a dísznövény- és virágkertészetekben a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják, akár több alkalommal is.

2023. április 3. és 9. között Békésben az Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a húsboltokban és a húsvéti termékeket árusítóknál (sonka-, tojás-, csokoládéárusoknál) a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szakszerűségét vizsgálják. Április 24. és 30. között pedig a zöldség- és gyümölcskereskedőknél a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szakszerűségét vizsgálják.

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 6. és 8. között ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését a virág- és ajándékárusoknál.

A NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2023. március 6-án és 7-én a mobiltelefon- és telekommunikációs termékek értékesítőit ellenőrzik. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 6. és 8. között a csokoládét, virágot, illetve ajándéktárgyakat árusító vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 6. és 8. között a virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, az alkalmazottak bejelentését és az áruk eredetét vizsgálják. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai  2023. március 6. és 8. között a nőnaphoz kapcsolódóan a virág-, illatszer-, édesség- és ajándéktárgy-árusítókat ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos előírások betartását vizsgálják. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 10. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • március 6. (hétfő)                     Martfű és környéke
  • március 7. (kedd)                     Jászalsószentgyörgy és környéke
  • március 8. (szerda)                   Újszász és környéke
  • március 9. (csütörtök)               Fegyvernek és környéke
  • március 10. (péntek)                 Szolnok és környéke

A revizorok a számla- és nyugtaadás teljesítését, a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos előírások betartását vizsgálják. A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást. A hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 7. és 8. között a virág-, ajándék-, ékszer- és édességkereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2023. március 6. és 10. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • március 6. (hétfő)                       Bátonyterenyei járás,
  • március 7. (kedd)                        Szécsényi járás,
  • március 8. (szerda)                     Salgótarjáni járás,
  • március 9. (csütörtök)                 Balassagyarmati járás,
  • március 10. (péntek)                   Pásztói járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a virág- és dísznövényüzletekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését. Fentieken túl az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb területein is végezhetnek vizsgálatokat.

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a virágkereskedőket, ajándéküzleteket ellenőrzik 2023. március 1. és 8. között. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 10. héten az alábbi helyszíneken ellenőriz:

  • a nőnaphoz kapcsolódóan a virág- és ajándéküzletekben,
  • a ruházati-, fehérnemű- és cipőkereskedőknél.

A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, a forgalmazott áruk eredetét, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 6. és 10. között a virág-, ajándék- és édességboltokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a jövedéki szabályok betartását és az árukészletek eredetét. A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések. Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • 2023.03.06. Dunaföldvár
  • 2023.03.07. Bonyhád
  • 2023.03.08. Dombóvár
  • 2023.03.09. Tamási
  • 2023.03.10. Szekszárd

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 3. és 8. között a csokoládé-, virág-, ékszer-, illetve ajándéktárgy-árusítókat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Veszprém Megyei Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 6. és 8. között a virág- és ajándéktárgy-árusítókat ellenőrzik a megyében. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják. A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. február 10. és március 10. között a virág-, ajándék-, ékszer- és édességárusokat, valamint az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, az online pénztárgépek használatát, az alkalmazottak szabályszerű bejelentését, valamint az áruk eredetét vizsgálják. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló