Belföld

Duplájára drágult a magyarok kedvenc itala, és ez még nem a vége!

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.09 | 17:18

Két évvel ezelőtthöz képest duplájára drágult a sör, és ez még nem a vége: a drágulás folytatódik.

Januárban a legnépszerűbb 280-300 forintos árú sörök 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezek a szinten. A KSH legfrissebb statisztikái szerint az árak 2022 decemberéről 2023 januárjára 2,3 százalékkal nőttek – írja az Infostart.

A januári durva áremelkedéshez képest a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt sörök ára alig változott, azok árindexe ugyanis csupán 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között. Éves összehasonlításban 2023 januárjában a legtöbb árindex legalább 30, de két esetben már majdnem 40 százalékot ért el.

Az alkoholmentes sör és a dobozos világos sör esetében 2022 január és december között az átlagárak 50, illetve 47 forinttal nőttek összesen, addig ehhez januárban jött még 39, illetve 28 forint. Ezáltal a havi drágulás 2022 december és 2023 januárja között annyira durva volt, mint amekkora drágulás majdnem az egész 2022-es évben összesen bekövetkezett.

Mindez azt is jelenti, hogy egyéves távlatban 32 és 35 százalékkal került többe a két sör átlagosan. Ennek a két sörterméknek az árindexváltozása gyakorlatilag megegyezik a többi, boltban kaphatóéval, ezért az átlagár változások azok esetében is ehhez hasonlóak lehetnek.

Az adatok szerint a lager típusú söröknél messze Magyarországon emelkedtek a legjobban az árak az egész Európai Unióban. A második helyezett Litvániánál kétszer magasabb volt a sörök áremelkedésének mértéke itthon, és több mint háromszor akkora mértékben drágultak, mint az EU-ban átlagosan.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló