Belföld

Totális csőd: ez a négy bolthálózat már biztos bezár Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2021.03.10 | 18:48

Csőd hátán csőd: ez a négy bolt már biztosan megszűnik itthon.

Tavaly a teljes kiskereskedelmi forgalom felét adó élelmiszerkereskedelem három százalékkal nőtt a járvány ellenére. A non-food kategória viszont csőd közelben szenved. A korlátozások és az ellátási láncok átalakulása miatt a szektor tavaly 0,4 százalékot esett a tavalyelőtti, közel tíz százalékos növekedéshez képest.

Ágazatonként is komoly eltérések vannak:

az elektronika és az IT dübörög. A barkácsáruk, lakberendezési termékek és fitnesztermékek piaca is pozitívan zárt. Az üzemanyag kiskereskedelem (500 forintos benzin szevasz!), a textil-ruházati és lábbeli üzletek, komoly visszaeséstől szenvednek. A divatáru ágazat a turizmus és vendéglátás után a járvány harmadik nagy vesztese. Négy üzletlánc már egészen biztosan beleállt a földbe. A Vagabond, a Promod, a Camaieu, és a Cosmos City is bezárja boltjait– írta az Euler Hermes követeléskezelő.

Mit remélhetnek a boltok?

A cég kockázatkezelési igazgatója, Bujdosó Tünde szerint, mivel 2020 folyamán a lakossági megtakarítások nőttek, ez egy jó alapja lehet a 2021-es kiskereskedelmi növekedésének. Ugyanakkor úgy tűnik, a globális ellátási láncokban történt változások, valamint a lokális fogyasztói szokások megváltozása hosszú távon velünk marad. Ez pedig kihat az egyes szektorok belső szerkezetére. A korábbi zárások miatti forgalomkiesés már tavaly is komoly veszteséget okozott az online értékesítésből kimaradóknak és az újonnan bejelentett korlátozások hatása sem lesz más.

Csőd közeli állapotra egyelőre azok a kisebb vállalatok számíthatnak

az Euler Hermes szerint, amelyek nem tudtak alkalmazkodni, hatékonyságot növelni, vagy egy rosszul megtervezett beruházás, beszerzés, rossz készletezési stratégia miatt komolyan eladósodtak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.