Budapest

Kincsem emlékérmét bocsátott ki az MNB a híres magyar ló tiszteletére

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.13 | 17:45

Hecker Walter hippológus professzor felhívta a figyelmet arra, hogy több veretlen versenyló is van a világon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter videóüzenetben üdvözölte a Kincsem Parkban tartott ünnepségen megjelenteket, majd emlékeztetett rá, hogy Kincsem összesen 54 versenyen bizonyult legyőzhetetlennek és ezzel világrekorder.

Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója kiemelte: Kincsemet a lenyűgöző teljesítménye világhírűvé tette, és Magyarországot felhelyezte a lóversenyzés és a lótenyészés világtérképére. Hozzátette: szívügyüknek tekintik a hagyomány ápolását, és nagyon büszkék arra, hogy ma sincs olyan nap, amikor Kincsem neve ne kerülne elő.

 Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az 1874. március 17-én világra jött Kincsem a monarchia idején a büszke magyar öntudatot testesítette meg, és az emléke máig velünk él. Emlékeztetett rá, hogy a kivételes képességű versenyló különböző távokon volt képes diadalmaskodni, 1876-ban Berlinben például 1000, a leghosszabb versenyén, az angliai Goodwoodben pedig 4018 méteren bizonyult legyőzhetetlennek, és a lóversenyzés hazájában a „Hungarian Wonder” néven emlegették.

Minden versenyt megnyert

Hergár Eszter, az MNB Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának vezetője bejelentette, hogy

15.000 forint névértékű ezüst és 3.000 forintos címletű színesfém emlékérmet bocsátottak ki az örökös futamgyőztes magyar versenyló születésének 150. évfordulójára, keddtől mindkettő hivatalos fizetőeszköznek számít.

Hangsúlyozta, hogy az érmék kibocsátásának elsődleges célja a figyelemfelkeltés, az ismeretterjesztés és a nemzeti értékek bemutatása. Ismertette, hogy a Kereszthury Gábor iparművész tervezte, téglalap alakú emlékérmék előlapján Kincsem portréja látható, nyakában egy babérkoszorúval, a szalagja bokrétáján köriratban az „54 futamon 54 győzelem”, középen az „54 ” felirat olvasható. Az érme hátlapja Kincsemet négyéves korában, teljes alakban ábrázolja gazdája, Blaskovich Ernő és a versenyló kedvenc macskája társaságában.

Hecker Walter hippológus professzor felhívta a figyelmet arra, hogy több veretlen versenyló is van a világon, olyan azonban egy sem, amely olyan sok versenyt nyert volna, mint Kincsem, pedig annak idején a legjobb angol és francia lovakkal is összemérte gyorsaságát. Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában lehet megvásárolni – adta hírül az MTI.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló