Belföld

Arra kapott sok százmilliót Mészáros Lőrinc, ami a többieknek tiltva van

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.27 | 09:18
  • trendindex: 7

Az állam 628 714 000 forintos támogatást adott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft.-nek – mutat rá a 24.hu.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó projektcég egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet épít a Mátrai Erőmű közelében lévő Halmajugra határában – írja a lap. Tavaly novemberben megkapták az engedélyt egy 132 kilovoltos vezeték megépítésére is, mely az országos hálózatba táplálja majd be a naperőműben megtermelt áramot.

Az erőmű pontos költségei nem ismertek, amit tudni lehet: a kivitelező projektcég tulajdonosa az a Status Energy Magántőkealap, amellyel szemben a cégnek 2021 végén 5,7 milliárd forintos, 2027-ben lejáró kötelezettsége volt. A kft. a legutóbbi beszámolója szerint árbevétel nélkül, 11,5 millió forintos veszteséggel zárta 2021-et, és 6,58 milliárd forintnyi befektetett eszközzel rendelkezett.

A Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft. a legutóbbi beszámolója szerint árbevétellel nélkül és 11,5 millió forintos veszteséggel zárta a 2021-es évet. A cég ugyanakkor már 6,58 milliárd forintnyi befektetett eszközzel rendelkezett, teljes, 9,12 milliárdot kitevő eszközállománya mellett. Kötelezettségei 8,8 milliárd forintra rúgtak 2021 végén, ebből bő 5,7 milliárd a Status Energy tőkealappal szembeni, 2027-ben lejáró kötelezettség, és a hitelbiztosítéki nyilvántartásból az látszik, hogy az OTP is szerepet vállalt a finanszírozásban, hasonló nagyságú jelzálogot jegyeztetett be.

A hírnek örülünk, egy a bibi: Mészáros Lőrincen kívül más cég nem kapott hasonló projektre egy fillért sem.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló