Belföld

Egészségügyi állapotfelmérésnek álcázták, termékbemutató volt – durva csalássorozatra derült fény!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.03.29 | 13:18

Egy 39 és egy 38 éves férfi még 2015-ben elhatározta, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon - főként időseknek - silány minőségű termékeket ad el a valós értéket jóval meghaladó áron.

A cég alkalmazottai a sértetteket telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán. A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében, fehér köpenyes dolgozók végezték el, egyes esetekben orvosok is közreműködtek.

Amíg a sértettek az egyébként fiktív és a megijesztésükre, valamint pszichés nyomás alá helyezésükre is szolgáló, negatív eredmény elkészültét várták, a cégnél bemutatták nekik azokat az akár több százezer forintba is kerülő “csodatermékeket”, amelyekről a valós minőségüket felnagyítva, azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat meg tudják szüntetni. Volt olyan ágynemű-garnitúra, amelyhez a hamis használati és kezelési útmutatót a főszervező vádlottak készítették el – tették hozzá.

A sértettektől az alkalmazottak a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is, miközben különböző akciós ajánlatokra hivatkozva befolyásolták a megjelenteket. A két férfi az áruk beszállításához használt cégeknél úgynevezett stróman ügyvezetőket alkalmazott.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két főszervező, mint felbujtó ellen a korábban vád tárgyává tett százharmincnégy rendbeli, kilenc esetben kísérleti szakban rekedt, csalás mellett a mostani vádiratában négy további – két esetben kísérleti szakban maradt – csalás bűntette miatt emelt vádat, illetve megvádolt további harminc terheltet, köztük két orvost, illetve egy értékesítőt, aki már az első vádiratban is szerepelt.

Az ügyészség kilenc vádlottal – köztük a két főszervezővel – szemben végrehajtandó börtönbüntetésre ítélést indítványoz – áll az MTI-hez eljuttatott rendőrségi közleményben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.