Belföld

Új trükközéssel teszik teljesen tönkre Orbán emberei a kormányhivatalokat

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.03 | 09:48
  • trendindex: 3

Menekülnek az emberek a fideszes közigazgatásból, Orbánék inkább megszüntetik a státuszokat.

Miközben a válság előestéjén Orbán Viktor fideszes miniszterelnök jókorát emelt a saját és szövetségeseinek fizetésén, a kormányzati igazgatási szervek munkatársai menekülnek a nevetséges fizetések miatt.

Azért, hogy a betöltetlen munkahelyek ne látszódjanak a statisztikán,

a fideszes államigazgatás most 739, legalább fél éve betöltetlen álláshelyet von el a különböző kormányzati igazgatási szervektől – tudta meg az rtl.hu. Egy nem nyilvános kormányzati határozat szerint az Oktatási Hivataltól 528, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól 77, míg a kormányhivataloktól összesen 76, legalább fél éve betöltetlen álláshelyről van szó.

A központi közigazgatásban már évek óta problémát okoz

a munkaerőhiány. A statisztikák kozmetikázása miatt, ha egy állami irányítás alá tartozó szervezetnél vagy hivatalnál fél éve nem tudtak betölteni egy álláshelyet, akkor azt a fideszes elöljárók megszüntetik, ahelyett, hogy kerestek volna rá munkavállalót. A törvény szerint az álláshely ilyenkor az úgynevezett központosított álláshely-állományba kerül, azaz a szervezet nem is tud újabb embereket felvenni. Ahhoz, hogy újra bővüljön a létszám, külön engedély kell Orbánéktól, mint ahogyan ahhoz is, hogy a központosított álláshely-állomány terhére vegyenek fel valakit.

A havonta több milliós fizetéseket behúzó fideszes államigazgatás

emberei szeretnék a közigazgatásban dolgozók létszámát csökkenteni a „minél kisebb állam” elv mentén. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint viszont a munka ettől még nem lesz kevesebb. Boros Péterné megjegyezte, a tavalyi elvonásban leginkább érintett Oktatási Hivatalban jelentős terheléssel kell megküzdeniük a dolgozóknak, még úgy is, hogy a munkák egy részét kiszervezték onnan. A szakszervezet úgy látja, a nem megfelelő munkakörülmények miatt alig akad jelentkező és a

legtöbb esetben szó sincs arról, hogy ne lenne szükség plusz munkaerőre.

A gyakran mindössze 250 ezer forintot kereső munkavállaló a szférán belül jobban fizető helyre sem tud átmenni, ugyanis egy Fidesz által hozott előírás szerint amennyiben valaki a közigazgatáson belül vált, akkor maximum annyi fizetést vihet haza, mint az előző munkahelyén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.