Belföld

Alaposan kibabrált a Fidesz a nyugdíjasokkal: Hiába vár rájuk az elszegényedés, nem lép a kormány

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.05 | 18:18
  • trendindex: 9

A nyugdíjasok hitelezik a költségvetést.

A kormány szerint a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket. A valóság ezzel szemben, hogy a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést.

Kép: Pixabay

2022-ben 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben az infláció egész éves átlagban is 14,5 százalékos volt, decemberre pedig már 24,5 százalékra ugrott fel – írja a hvg.

Mivel a nyugdíjat mindig utólag emelték fel az infláció épp becsült szintjére (januárban 5, júliusban további 3,9, novemberben pedig 4,5 százalékkal), gyakorlatilag a nyugdíjasok hitelezték a költségvetést. 2021-ben ugyanígy csinálták, akkor három részletben, 4,8 százalékkal emelték a nyugdíjat, miközben az infláció 5,1 százalékos volt

Ezen szépített kicsit a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíjnak nevezett juttatás, de ez egyszeri összeg volt, nem lett a havi nyugdíj része. Az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott infláció még magasabb is, tavaly például nem 14,5, hanem 15,2 százalék volt.
A nyugdíjasok tömeges koldusbotra jutását a kormány központi árszabályozással próbálja gátolni. Eközben a Fidesz által a költségvetési törvénybe foglalt rezsicsökkentési alap 2580 milliárd forintja már megközelíti az összes nyugdíj kiadásra szánt 5555 milliárdos keret felét.

Ha tehát nem ragaszkodnának ahhoz, hogy tízéves árszinten tartsák néhány energia árát, akkor a HVG szerint bőven lehetett volna pénz a valóban rászorulók támogatására.

Forrás: HVG/Propeller


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló