Belföld
Ezeket az ételeket ne fogyasszák a hisztamin intoleranciások húsvétkor
Az ünnepi menü összeállítása során érdemes figyelni arra, hogy többeknél a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat.
A hisztamin-intolerancia magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes.

Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, míg más élelmiszerek a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Emellett léteznek olyan ételek/gyógyszerek is, amelyek a lebontást akadályozzák.
A húsvéti menüre fókuszálva
a hisztamin intoleranciásoknak az alkoholos italok közül érdemes elkerülni a pezsgő és a vörösbor fogyasztását, hiszen ezeknek a legmagasabb a hisztamin tartalma.
Kellemetlen tüneteket okozhatnak még:
- a füstölt húsok,
- a csokoládé,
- a kakaó,
- az élesztővel készült kenyér és péksütemények.
Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett, érlelt vagy érett az élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma.
Ezáltal az alábbi élelmiszerek is kerülendőek:
- az érlelt sajtok,
- a mustár,
- a savanyú káposzta,
- a dió,
- a paradicsom,
- a szójaszósz,
- a fekete tea és energiaitalok is.
Milyen tünetekre kell figyelnünk?
- orrfolyás, tüsszögés, könnyezés,
- köhögés, sípoló légzés,
- hasi görcsök, puffadás, gázosodás,
- hirtelen jelentkező laza széklet, hasmenés is jellemezheti
- bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés
A migrénes panaszoknak (csokoládé, sajt után) is lehet ez az oka, emellett szívdobogást is okozhat.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.