Belföld

Ezeket az ételeket ne fogyasszák a hisztamin intoleranciások húsvétkor

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.06 | 11:48

Az ünnepi menü összeállítása során érdemes figyelni arra, hogy többeknél a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat.

A hisztamin-intolerancia magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes.

Fotó: Pixabay

Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, míg más élelmiszerek a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Emellett léteznek olyan ételek/gyógyszerek is, amelyek a lebontást akadályozzák.

A húsvéti menüre fókuszálva

a hisztamin intoleranciásoknak az alkoholos italok közül érdemes elkerülni a pezsgő és a vörösbor fogyasztását, hiszen ezeknek a legmagasabb a hisztamin tartalma.

Kellemetlen tüneteket okozhatnak még:
  • a füstölt húsok,
  • a csokoládé,
  • a kakaó,
  • az élesztővel készült kenyér és péksütemények.

Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett, érlelt vagy érett az élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma.

Ezáltal az alábbi élelmiszerek is kerülendőek:
  • az érlelt sajtok,
  • a mustár,
  • a savanyú káposzta,
  • a dió,
  • a paradicsom,
  • a szójaszósz,
  • a fekete tea és energiaitalok is.

Milyen tünetekre kell figyelnünk?

  • orrfolyás, tüsszögés, könnyezés,
  • köhögés, sípoló légzés,
  • hasi görcsök, puffadás, gázosodás,
  • hirtelen jelentkező laza széklet, hasmenés is jellemezheti
  • bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés

A migrénes panaszoknak (csokoládé, sajt után) is lehet ez az oka, emellett szívdobogást is okozhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.