Belföld

Felfoghatatlan: 24 órás gondozást igénylő kislány anyukáját vitte el a covid, így tudsz segíteni

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.15 | 10:18

Egy több ezer fős közösség szurkolt a 39 éves Zsédely Mária gyógyulásáért, aki április elsején került a székesfehérvári kórház covid-osztályára. Mária egy 7 éves, Canavan-szindrómás kislányt nevelt, aki 24 órás gondozásra szorul.

Az édesanya március közepén kezdte magát rosszul érezni, de hátfájását a halmozottan sérült kislány gondozása körüli fizikai megterhelésnek tudta be. Március végén covid-tesztet kért, ami pozitív lett, néhány nappal később pedig kórházba, majd intenzív osztályra került. Itt hősiesen küzdött azért, hogy meggyógyuljon és visszatérhessen családjához, a koronavírus azonban szerda este legyőzte őt. A tragikus hírt testvére és férje is megerősítette a Facebookon.

Mária a Geszti Sára Alapítványa a Canavan betegekért című oldalán nem csak halmozottan sérült kislánya, Sárika mindennapjait mutatta be, de folyamatosan arra törekedett, hogy segítsen minél több embernek, minden létező módon. Fantasztikus kitartással és lelki erővel ápolta és gondozta a gyakran komoly fájdalmakkal küzdő kislányt, és minden létező eszközt felkutatott azért, hogy a gyerek állapota ne romoljon gyorsan.

A csupán 39 éves Mária sokat tett azért, hogy a rendkívül ritka Canavan-betegség mellett más ritka, veleszületett kórokra is felhívja a figyelmet. Rengetegen követték és tisztelték azért, mert nem csak megtalálta a súlyos betegséggel élő kislány gondozásában rejlő apró örömöket és ezzel sokak számára adott erőt és inspirációt, hanem azért is, mert nem félt helyzetük sötét oldalát, a nehézségeket sem megosztani.

A Canavan-betegség veleszületett, ritka elváltozás. Az érintettek soha nem tanulnak meg beszélni vagy járni, a gyerekeknek fejtartásuk sincs. A tünetek között lehetnek epilepsziás rohamok, alvási rendellenességek, nazális visszafolyás, a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux), amelyet néha hányáshoz kapcsolnak, a szem idegeinek degenerálódása, amelyek impulzusokat szállítanak a szemet körülvevő idegekben gazdag membrántól (retinától) az agyba (látóideg sorvadás). A látóideg sorvadás csökkent vizuális érzékenységet okozhat, de előfordulhat halláskárosodás, önkéntelen izomrángások is. A Canavan betegség egy idő után az életet veszélyeztető komplikációkat okoz.

Miközben a család Máriát gyászolja és a 24 órás gondozást igénylő, anya nélkül maradt kislányt próbálja ellátni, Mária édesanyja, Sára nagymamája is a covid-osztályon küzd életéért. Aki úgy érzi, szeretné támogatni a kis Sárikát és a családot, az alábbi számlaszámon keresztül nyújthat segítséget:

kép: https://pixabay.com/hu/users/comfreak-51581/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló