Belföld

Tragédia: Magyarország a világ legboldogtalanabb országai között van

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.15 | 16:18

Megjelent az Ipsos közvélemény-kutató globális boldogságtérképe.

Megjelent az Ipsos közvélemény-kutató globális boldogságtérképe. A felmérés keretében 30 ország lakóit kérdezték meg arról, hogy mennyire tartják magukat boldognak, ez hogyan változott, továbbá mit tartanak a boldogság forrásának. A százalékos skáláról az olvasható le, hogy a lakosság hány százaléka tartja magát „nagyon” vagy „inkább” boldognak.

Ennek alapján Hollandia a legboldogabb ország (86 százalék), majd következik Ausztrália (85 százalék), illetve a bronzérmes holtversenyben Kína és Nagy-Britannia (83 százalék).

A dobogósokat India, Franciaország, Szaúd-Arábia és Kanada követi, vagyis kijelenthető: a boldog nemzetek erős gazdasággal és/vagy magas szintű jóléttel bírnak. Bár India és Kína kivételt jelenthet a jelentős arányú szegény lakosságával, itt a kulturális adottságok is szerepet játszhatnak.

A sort a három legboldogtalanabb ország zárja, köztük Magyarország.

A legkevésbé boldog lakossággal Törökország bír (42 százalék), Argentína egy fokkal boldogabb (48 százalék), őket Magyarország előzi 51 százékkal. Hazánk lakosságának 13 százaléka egyáltalán nem tartja magát boldognak.

Az Ipsos kutatása szerint globális átlagszinten a boldogság elterjedtsége most nemcsak magasabb, mint 2020 közepén, néhány hónappal a Covid-19 világjárvány után, hanem a világjárványt megelőző hónapokhoz, vagyis 2019 közepéhez képest is.

Láttad már a legújabb videónkat? Ha nem akkor nézz bele, biztosan tudunk pár hasznos tippel szolgálni!

A felmérés szerint az emberek világszerte leginkább az egészségüket és jólétüket  a családjukat, valamint a céltudatosságot tartják a boldogság legfőbb forrásának. Ezután következnek az életkörülményeik, a biztonságérzet és a kontroll, a természetben való tartózkodás, az értelmes munka és a több pénz. A kutatás megállapította, hogy a közösségi média használata, vagy például a politika nem javítja a világ polgárainak boldogságérzetét.

A magyarok számára a gyerekvállalás a globális átlagnál előrébb helyezkedik el, és a boldogság szempontjából fontos a természetben eltöltött idő is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló