Belföld

Csak pépes ételt ehetett volna, az anyja kérése ellenére darabosat kapott a kórházban, megfulladt

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.20 | 17:18

Az egyik Tolna vármegyei kórházban megfulladt egy 23 éves fiatal, mert az anyja kérése ellenére is darabos ételt adtak neki pépes helyett.

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé az etetést engedélyező orvost, és a beteget megetető ápolót is – írja a 24.hu.

Fotó: Pixabay

A lap megkeresésére Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta,

hogy az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalás jogáról.

A lap kérdésére válaszolva elmondta, egyikük sem ismerte be a bűnösségét, s az ápoló vallomást sem tett a nyomozati szakban.

A fiatalembert 2020. október 24-én vették fel abba a kórházba, ahol a szakorvos és az ápolónő is dolgozott. Egy vele született betegség miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki a fiatalnál, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

Másnap reggel a beteget megreggeliztették, darabos ételt adtak neki. Később az anya érdeklődött a fia állapotáról, ezt elmondták, mire jelezte, hogy a fia csak pépes ételt fogyaszthat. Erről az orvost is tájékoztatta, aki fel is tűntette a lázlapon a 23 éves férfi speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután a fiatal etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a beteget. Az orvos hozzájárult ehhez, az ápoló pedig segített a betegnek enni, s kanállal etette őt, majd a sértett nem sokkal később fulladozni kezdett.

Az orvos megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de beavatkozása ellenére is meghalt a beteg.

A kórházi dolgozók megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték az áldozat állapotát, nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak neki, illetve erről rendelkeztek. Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. Az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is.

Forrás: 24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló