Belföld

Ismét belenyúl a kormány a családtámogatásokba – itt vannak a részletek

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.21 | 10:18

Megérkezett a rendelet tervezete.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a családtámogatási rendszer adminisztratív szempontú felülvizsgálatát az adminisztráció csökkentése és a támogatások igénybevételének gyorsítása érdekében – számolt be róla a Portfólió.

Fotó: Pixabay
A Korm. rendelet tervezet a családokat érintő adminisztrációs teher csökkentése érdekében módosítja

a családokat érintő egyes gyámhatósági eljárásokra vonatkozó szabályozást, továbbá csökkenti az egyes családtámogatási ellátások igénybevételéhez csatolandó mellékletek számát, tartalmazza a végrehajtási szintű módosításokat a gyermekgondozást segítő ellátás hivatalból történő megállapítása kapcsán azon szülő esetében, aki gyermeke után gyermekgondozási díjra volt jogosult.

A kormányrendelet-tervezet alapján megszüntetnék a tanulói, hallgatói jogviszony igazolás csatolásának kötelezettségét, csak speciális esetekben marad fenn a szabályozás.

Csökkentésre kerül egyes családtámogatási ellátások igénybevételéhez csatolandó mellékletek száma, a tervezet tartalmazza a végrehajtási szintű módosításokat a gyermekgondozást segítő ellátás hivatalból történő megállapítása kapcsán azon szülő esetében, aki gyermeke után gyermekgondozási díjra volt jogosult, mindemellett számos kormányrendeletet deregulációs szempontból hatályon kívül helyezének.

A gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatának hatályát 3 évről 4 évre terjeszti ki és ezzel tehermentesíti mind az örökbefogadót, mind a hatóságot a hatály 1 évvel történő meghosszabbításának adminisztratív terhétől.

További gyámhatósági eljárásokat érintő módosítás, hogy a gyámhatósági meghallgatásra, illetve a tárgyalásra elektronikus úton, kép- és hangkapcsolattal is sor kerülhessen.

Forrás: Portfolio.hu, Propeller.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló