Belföld

Cuki! Szurikáták és tevecsikók születtek a Szegedi vadasparkban

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.04.23 | 10:48

Három szurikáta és két újabb tevecsikó született az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban.

A két nőstény csikó már a harmadik jövevény a szegedi állatkert tevecsapatában, idén valamennyi kanca utódnak adott életet. A vadasparkban Ázsiában őshonos kétpúpú tevéket gondoznak, és emellett valamennyi dél-amerikai teveféle is megtekinthető: a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

A tevékhez hasonlóan a szurikáták létszáma is hárommal bővült. A fiatal egyedekből összeállt csapat magyarországi állatkertekből érkezett Szegedre: a két hím Pécsről, a nőstény Budapestről. A szurikáták Dél-Afrika száraz szavannáin nagy családokban élnek, amelyekben csak az alfa-nőstény szaporodik, a többiek segítenek az utódok nevelésében. A kölykök – tizenegy hetes vemhesség után – október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.

A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amelyek egymással azonban időnként véres harcokat is vívhatnak. Kiterjedt üregrendszereket ásnak, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben. Táplálékuk jelentős részét ízeltlábúak, köztük mérges skorpiók is, valamint kisebb gerincesek teszik ki, de a gyümölcsöt sem vetik meg. Hasonlóan más üregekben élő kisemlősökhöz – mint az ürge és a prérikutya – a szurikátáknál is vannak őrszemek, akik a veszélyt lesik, többnyire állva vagy felegyenesedve ülve.

Hamarosan meg is nézheti őket az, akit már beoltottak.

Orbán: nyitnak a mozik és a színházak, de nem mindenkinek!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.