Belföld

Ezek az árak jönnek az árstop után – nem lesz jó

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.25 | 13:48

Nem tudni, meddig marad az árstop, egyre többen halmozzák az élelmiszert.

Egyelőre senki nem tudja, mikor szűnik meg az árstop, ezért elkezdődött a felhalmozás. Ez érthető is, hiszen árstop nélkül nagyot drágulnának az érintett termékek. A kormány a héten dönt az árstop jövőjéről. Az addigi bizonytalanság pedig országszerte üres polcokat szül.

A február és április között kihirdetett kiskereskedelmi árstop

intézkedés során hét termék árát rögzítették  tavaly októberi szinten. Ezekért most negyedével-harmadával kevesebbet kell fizetni, mint a piaci ár. Az árstop bizonytalan jövője miatt viszont Húsvét előtt sokan kezdtek komolyabb felhalmozásba az érintett termékekből. Ezért több helyen elfogytak ezek az élelmiszerek, a mennyiségi korlátozások dacára is.

„Egy-egy cikkelem hiányzik egyes boltokban,

jelenleg már választékhiányról is beszélhetünk” – mondta a Portfolio-nak egy kiskereskedelmi szektorra rálátó forrás a múlt hét végén. „Elkezdődött a spájzolás” – tette hozzá. Ha pedig mindenki felvásárolja ezeket a termékeket, akkor a boltokban nem lesz elegendő mennyiség. Ha a kormány bejelentené, hogy megtartják az árstopot, akkor megszűnne a megnövekedett kereslet az árstopos termékek iránt, de ha nem lesz ilyen bejelentés, akkor a hét második felében még a mostaninál is sokkal erőteljesebb keresletnövekedés várható. A következő napokban így elképzelhető, hogy

csirkemellből, olajból, illetve lisztből nem lesz elegendő

a boltokban. Főként, mert  a háztartások mellett a kisboltosok és a vendéglősök egy része is a diszkontokban vásárolja az árstopos termékeket, mert saját beszállítóiktól jelenleg magasabb beszerzési árat kapnak, mint amennyiért a nagy láncokban vásárolhatnak.

A Portfolio szerint egy megszűnő árstop után az érintett termékek piaci ára így alakulna, a KSH átlagárait figyelembe véve:

  • Csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra emelkedhet,
  • Sertéscomb ára 1400 forintról 1600 forint közelébe nőhet,
  • UHT-tej ára 274 forintról 320-330 forintra emelkedne,
  • Finomliszt ára 212 forintról 265-270 forint közelébe kerülhet,
  • A kiló cukor ára 260 forintról 300-ra nőhet,
  • A liter napraforgóolaj ára pedig 720 forintról 950-1000 forintra emelkedhet.

 

A tavaly októberi árakhoz képest tehát jelentős lenne az áremelkedés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló