Belföld

Brutális élelmiszerinfláció jöhet, ebben nem lesz köszönet: Durva kenyérdrágulás lehet a boltokban

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.27 | 13:48

Magyarországon június végéig megtiltották 25 agrártermék, köztük a hazainál jóval olcsóbb ukrán gabona, tojás és hús behozatalát.

A termelők azt remélik ettől, hogy nőnek a felvásárlási árak és visszatérnek a vevők, de a fogyasztók aggódhatnak.Az olcsó import leállításával tovább gyorsulhat az élelmiszerinfláció, félő, hogy jön az 1000 forintos félkilós fehér kenyér és az 5000 forintos karaj.

Fotó: Pixabay

Nagyobb ársokkot okozott az EU-ban az ukrajnai háború, mint az USA terménypiacán.

A szakértők szerint az unióban várható a terményárak további csökkenése, ami nehéz helyzetbe hozná a termelőket – írja az mfor.hu.

Az ukrán agrártermékek napokban elrendelt tilalmától a kelet-európai államok azt remélik, újra helyreáll a piaci egyensúly, és megállíthatják, megfordíthatják a terményárak zuhanását. Az intézkedés várható hatásáról azonban megoszlik az érintettek véleménye.

Tóth Sándor, a Létavértesi Aranykalász Szövetkezet és a MOSz Gabonatermesztők Országos Választmánya elnöke elégedett az importstoppal. Ellenőrizetlenül érkezett ugyanis a gabona Ukrajnából, Kelet-Magyarországon megteltek a tárolók. Emiatt nincs kereslet a helyi terményre, főleg a kukoricára.

Ez a megoldás: ismét lesz kereslet

– mondta a lapnak a választmányi elnök.

Az intézkedéstől azt is várja, hogy beindul az áremelkedés.

Tóth Sándor becslései szerint az idén mintegy 20 százalékkal csökken itthon a kukorica vetésterülete.

Mások szerint viszont nem a lengyel, a szlovák és a magyar importstop, sokkal inkább az uniós raktárkészlet fogja meghatározni az árakat, mert az uniós magtárak is megteltek. Búzából, kukoricából is nagy az átmenő készlet, miközben júniusban kezdődik az aratás. Ráadásul tovább nő majd a készlet, mert a közép- és kelet-európai tagországok importstopja ellenére sem állt le az ukrán szállítás az unióba.

Az aggódó magyar gazdát mindebből persze csak az érdekli, hogy könnyebben és jobb áron szabadulhat-e meg az eladatlan óterméstől?

A tavalyi betakarítás után ugyanis sokan nem adták el a gabonát, mert arra számítottak, hogy a tél végén – mint eddig mindig – drágábban tudják majd értékesíteni. Ez azonban az ukrán dömping miatt nem így lett. Az unió belső fogyasztása is visszaesett, így a gabona értékesítése is problémássá vált, miután sok millió tonna ukrán gabona került a tagországok magtáraiba. Ekkora készletekben már nem tudnak értékesíteni a világpiacon, ehhez nem elég a kikötői kapacitás – írja a lap.

További részletek itt olvashatóak.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.